Vijesti 28.04.2016.

Vaskršnji paketi za korisnike kolektivnog centra

ČITANJE: 2 minute
modrica_001
Za 26 korisnika Kolektivnog centra Kladari Donji kod Modriče danas su uručeni vaskršnji poklon paketi sa hranom i higijenskim potrepštinama.

Pakete su uručili predstavnici opštine Modriča, Centra za socijalni rad, kancelarije Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske u Modriči, Crvenog krsta i Srpske pravoslavne crkve.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Modriča Bosa Novaković rekla je da je do kraja ove godine planirano raspuštanje svih kolektivnih centara u BiH, među kojima je i centar u Kladarima Donjim.

“Opština Modriča uradila je projekat i izdala građevinsku dozvolu za 22 stambene jedinice koje će za trajni smještaj korisnika Kolektivnog centra biti izgrađene do kraja ove godine”, navela je Novakovićeva.

Ona je naglasila da je dokumentacija dostavljena na odobravanje nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i BiH, kao i Svjetskoj banci, čijim će kreditnim sredstvima biti finansirana izgradnja i opremanje objekata.

U Kolektivnom centru u Kladarima Donjim smješteno je 17 samaca, dvije dvočlane i jedna petočlana porodica.

Prema podacima Odjeljenja za opštu upravu Modriče, smještaj u Centru, osim 14 izbjeglih i raseljenih lica, koristi i 12 socijalno ugroženih lica sa prostora Modriče.

Od ukupnog broja korisnika, pet je penzionera, isto toliko je i korisnika novčane pomoći Centra za socijalni rad, dva su ratna vojna invalida, jedno lice prima borački dodatak, dok preostala lica nemaju vlastitih primanja.

Opština Modriča je, osim pomoći koju daje povodom praznika, u saradnji sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske obezbijedila ogrev, a sredstvima lokalnog budžeta svake godine finansira domara i ložača za potrebe centralnog grijanja.

Stanari Kolektivnog centara, koji je nakon završetka rata formiran u prostorijama Osnovne škole u Kladarima Donjim, 10 kilometara udaljenim od Modriče, istakli su da godinama slušaju obećanja o raspuštanju centra. “Izgubili smo svaku nadu za boljim životom”, rekla je Gospa Nikić /74/, izbjeglica iz Gostovića kod Zavidovića.

Uprkos lošim uslovima u ovom centru, korisnik Rajka Cvjetković /87/ poručuje da se kao i svi Srbi raduje Vaskrsu i zahvaljuje svima koji ih se sjete i posjete, uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!”.

(Agencije)