Vijesti 29.04.2019.

VASKRŠNJI SUSRET: Cvijanovićeva sa štićenicima Doma “Rada Vranješević”

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Banjaluci, povodom vaskršnjih praznika, posjetila štićenike Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” i tom prilikom poklonila štićenicima Doma sedam bicikala različitih veličina.

Cvijanovićeva je rekla novinarima tom prilikom da je posebno raduje projekat vrtića u okviru Doma, za koji je Vlada Srpske prošle godine izdvojila 100.000 KM, a koji treba da pokaže integrativni pristup.

“Suština tog projekta je da se djeca smještena u ovoj ustanovi ne izoluju, nego da imaju i boravak i druženje sa drugom djecom iz lokalne zajednice i to jeste namjena tog vrtića. Taj projekat smo i kandidovali za podršku od strane Srbije, za šta će biti obezbjeđeno 200.000 KM, da bi se sve oko tog projekta završilo”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je završena prva faza tog projekta, a da bi završetkom druge faze vrtić trebalo da bude potpuno opremljen i stvoreni uslovi za boravak djece.

“To je jedan od načina da pokažemo da sa lokalnom zajednicom možemo da organizujemo ovakve stvari”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je važno i to što je tu zaposleno stručno osoblje.

Cvijanovićeva je naglasila da instutucije nastoje da pomognu ovaj dom, znajući koliko je važna njegova uloga u zbrinjavanju djece i njihove pripreme za konačno osamostaljenje.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je sve više djece iz ove ustanove koja odlaze da studiraju i završavaju fakultete, te ponovila važnost uloge osoblja u Domu, ali i zajednice u tom procesu.

“Mislim da je tu važna uloga i osoblja u Domu, ali i zajednice da se vidi ko ima mogućnost za odlazak na faklutet, ko su drugi koji bi trebalo da se osposobe za određna konkretna zanimanja i mislim da to dobro funkcioniše”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je apelovala na sve koji imaju dugovanja prema Domu “Rada Vranješević” da ih izmire, dodajući da će ona, kao predsjednik Republike, nastaviti da pruža podršku ovoj ustanovi.

“Nadam se da ćemo kroz dobre projekte praviti sve bolje uslove, mada sam ja i sada zadovoljna i mogu da upoređujem kako je to nekada bilo, prije sedam-osam godina i kako je to danas. Svi koji ovde dođu, vide da ima napredka”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je i ranije podržavala stambeno obezbjeđivanje štićenika koji napuštaju dom, kao i da će nastaviti da tome daje podršku, ističući da je tu bitan jedan sistemski pristup.

“Nije dovoljno samo da se provede život do punoljetstva u ovom domu, nego da se ta djeca spreme da budu samostalna, u krajnjem slučaju da im se pomogne na različite načine da imaju fuinkcionalne porodice i da te buduće porodice ne ispaštaju zbog iskustava koje su oni /štićenici/ imali”, rekla je Cvijanovićeva.

Direktor ove ustanove Vladimir Kajkut rekao je da je Cvijanovićeva posjetila i dvije nove usluge u sistemu socijalne zaštite, a to je vrtić, koji će biti završen na ljeto i pušten u rad, te savjetovalište za djecu i njihove porodice.

“Cilj savjetovališta je prevencija izdvajanja djece iz njihovih bioloških porodica, a vrtić će imati ulogu socijalizacije djece smještene u domu sa drugom djecom”, naveo je Kajktu.

On je dodao da će u narednom periodu biti otvoreni i novi kapaciteti socijalne zaštite, kao što je prihvatilište za djecu zatečenu u skitnji, te izgrađeni stanovi za štićenike Doma koji napuštaju ovu ustanovu.

Kajkut je naveo da u domu boravi 84 djece različite starosne dobi, od beba do studenata, kao i da se uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite uspijeva obezbjediti sve što je potrebno da za potrebe štićenika.

“Imamo i dugovanja od više opština prema našoj ustavnovi, od oko 150.000 KM i pokušaćemo da u narednom periodu stavimo u prioritet plaćanje naših potraživanja od opština koja imaju veći iznos dugovanja prema nama”, naveo je Kajkut.

(Srna)