Vijesti 07.11.2017.

Vaspitno-popravni dom vraća na pravi put

ČITANJE: 2 minute

Iz čiste radoznalosti počeo sam da ucjenjujem sugrađane i tučem se. Ne znam zašto mi je to trebalo. Boravak u vaspitno-popravnom domu mi je škola, koja me natjerala da razmislim o svojim postupcima i posljedicama svog ponašanja.

Ovako započinje priču Dobojlija D. Š. jedan od štićenika Odjeljenja vaspitno-popravnog doma u Banjaluci, koje radi u sklopu Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka. Ovaj devetnaestogodišnjak pognute glave priznaje da je “zatvor” teška lekcija, zbog čega upozorava vršnjake da dobro razmisle prije nego što krenu njegovim stopama.

– U domu sam već četiri mjeseca. Kako bih zaradio novac za džeparac i koliko-toliko skratio vrijeme radim kao konobar u bifeu – kaže on. Njegov dvije godine mlađi sugrađanin D. K. u domu je zbog krađe laptopa, koje je prodavao, jer mu je to, kaže, tad bilo zanimljivo.

– Nema više tih para zbog kojih bih ponovo počeo da kradem, a o drugim krivičnim radnjama više ne želim ni da razmišljam – priča ovaj sedamnaestogodišnjak, koji jedva čeka da izađe na slobodu kako bi započeo novi život.

Rukovodilac Odjeljenja vaspitno-popravnog doma Zoran Benak istakao je da u ovom odjeljenju trenutno boravi šest štićenika, što je u posljednjih 11 godina najmanje.

Dodao je da je štićenicima obezbijeđen rad s timom stručnjaka odnosno vaspitačima, psiholozima, sociolozima i pedagozima, a život u domu olakšava im i niz psihoedukativnih, kreativnih i rekreativnih sadržaja.

Prema riječima direktora KPZ-a Banjaluka Gorana Selaka, maloljetnici u Vaspitno-popravnom domu ostaju od šest mjeseci do četiri godine, s tim da sud svakih pola godine razmatra da li postoji osnov za obustavu izvršenja ili zamjenu drugom vaspitnom mjerom.

– Odjeljenje je počelo da radi 2006. godine, a prvi štićenik bio je iz Prijedora. Za proteklih 11 godina u ovo odjeljenje primljeno je 89 maloljetnika. Većina njih je došla bez završene osnovne škole – kazao je Selak.

Dodao je da, dok izdržavaju mjeru, maloljetnici mogu da završe vanredno osnovnu i srednju školu, kao i da se osposobe za neki zanat u skladu sa mogućnostima koje nudi KPZ.

– Pojedinim štićenicima ovo je bio prvi i jedini dom, dok je drugima sigurna kuća i mjesto odluke – kazao je Selak.

Osim Banjaluke, Vaspitno-popravni dom postoji i u Istočnom Sarajevu u kome trenutno borave dva maloljetnika.

Krivična djela

Goran Selak istakao je da su maloljetnici u domu bili najčešće zbog krivičnih djela protiv imovine.

– Za većinu maloljetnika koji se nalaze u ustanovi prethodno je bila izrečena neka od blažih vaninstitucionalnih mjera, najčešće pojačan nadzor nadležnog organa socijalnog staranja – kazao je Selak.

(Glas)

Oznake: Goran Selak