Sport 28.07.2016.

Vaterpolisti Banjaluke žele u LEN Evrokup

ČITANJE: 2 minute

Osvajanjem šampionske titule u BiH vaterpolisti Banjaluke stekli su pravo nastupa u evropskim takmičenjima.

Vaterpolo je u najvećem gradu na Vrbasu doživio ekspanziju proteklih godina, ali je evidentno da se klub još ne može nositi sa najboljim timovima Starog kontinenta pa tako neće igrati u Ligi šampiona, dok postoji želja da nastupi u LEN Evrokupu, odnosno kvalifikacijama za to takmičenje, koje su na rasporedu 14. i 16. oktobra.

– Imamo šansu da igramo LEN Evrokup i budemo domaćini kvalifikacionog turnira koji bi osim nas okupio još tri ekipe. Bilo bi to odlično za naš klub i grad, pošto bi prvi put jedan tim iz Republike Srpske i BiH igrao neko evropsko takmičenje. Mogli bismo da igramo kvalifikacije za Ligu šampiona, ali to je u ovom trenutku prevelik zalogaj za nas – izjavio je trener VK Banjaluka Slobodan Grahovac.

Naravno, nastup vaterpolista Banjaluke uslovljen je finansijskom situacijom, koja nije nimalo zahvalna.

– Dobro radimo posljednjih godina, ali samo zalaganje i entuzijazam nisu dovoljni, pošto je u modernom sportu sve uslovljeno novcem. Ako dobijemo veću podršku nadležnih institucija, moći ćemo da napravimo novi iskorak u našem radu i rezultatima. Nadam se da će naše rezultate prepoznati i da ćemo biti svrstani u prvu kategoriju sportskih klubova u Banjaluci – kazao je Grahovac.

Poslije osvajanja druge šampionske titule u BiH proteklog vikenda igrači su dobili sedam dana odmora i onda će krenuti sa pripremama, pošto ih krajem avgusta očekuje završni turnir Kupa BiH u Neumu. Iduće jeseni ponovo će nastupati u Prvoj B ligi Srbije, gdje su debitovali prošle godine i zauzeli sedmo mjesto. Broj klubova iduće sezone biće povećan sa devet na deset.

Osnivanje

LEN Evrokup osnovan je 1992. godine i drugo je po kvalitetu takmičenje u Evropi. Do 2011. godine nosio je ime LEN Kup, a od tada nosi sadašnji naziv. Aktuelni osvajač je italijanska Breša, koja ujedno ima i najviše trofeja (četiri). Beogradski Partizan slavio je u ovom takmičenju 1998. godine, dok je Radnički iz Kragujevca bio najbolji 2013.

(Glas Srpske)