Vijesti 12.11.2015.

Vatikan istražuje novinare koji kritikuju korupciju njihovog sveštenstva

ČITANJE: 2 minute
vatikan
Vatikan je otvorio istragu protiv dvojice talijanskih novinara čije nove knjige, utemeljene na povjerljivim dokumentima, kritikuju korupciju i pohlepu u Vatikanu, a sumnjiči i drugo sveštenstvo Svete Stolice da su im pomagali.

Vatikan je objavio da su novinari osumnjičeni za “saučesnike u djelu”.

Curenje vatikanskih dokumenata jedan je od najvećih internih skandala koji je pogodio papu Franju i podsjeća na prvi Vatileaks koji je prethodio ostavci bivšeg pape Benedikta 2013. Talijanski mediji prozvali su novu aferu  2.

– Istražioci takođe proučavaju ulogu ljudi koji su, zbog svojih pozicija (u Vatikanu) mogli surađivati u nabavki povjerljivih dokumenata- rekao je portparol Vatikana Federico Lombardi, dodajući da bi se skandal uskoro mogao proširiti.

Vatikan je 2. novembra objavio da su uhapšeni jedan visoko rangirani sveštenik Svete Stolice i jedna Talijanka koja radi u odnosima s javnošću jer su navodno dali provjerljive dokumente autorima dvije nove knjige.

Oni su bili članovi komisija koje je Papa utemeljio nekoliko mjeseci nakon svog izbora u 2013. kako bi ga savjetovalo o financijskoj i administrativnoj reformi Svete Stolice.

Komisija je završilo s radom prošle godine i predalo Papi izvještaj, a on je proveo određene promjene u vatikanskoj administraciji. Uveo je na primjer ministarstvo privrede i povećao ovlaštenja vatikanskih financijskih regulatora.

Knjige “Trgovci u hramu” Gianluigija Nuzzija i “Škrtost” Emiliana Fittipaldija kritikuju nesposobnost, pohlepu i korupciju u Vatikanu i otkrivaju da papa Franjo nailazi na velik otpor stare garde svojim reformama.

Tako je rečeno da je kardinal Tarcisio Bertone, bivši broj 2 Vatikana pod Benediktom XVI, renovirao svoj stan od 300 kvadratnih metara za 200.000 evra i da je to platila vatikanska fondacija za bolnicu za djecu.

Vatikan je osudio knjige jer tvrdi da se temelje na ukradenim dokumentima i prikazuju samo “djelomičnu i tendencioznu” verziju događaja.

Odluka Vatikana da osumnjiči novinare za učestovanje u krađi mogla bi usporiti istragu.

Vatikan je suverena država, a dvojica novinara su talijanski državljani.

Ako oni ne pristanu da ih Vatikan ispita, Sveta Stolica moraće zatražiti italijanske istražitelje da to učine, što je složen i dugotrajan diplomatski postupak.

(24sata.hr)