Politika 26.04.2019.

VATIKAN: Uoči sastanka Milorada Dodika i pape Franje postrojena garda

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se danas sa papom Franjom.

Pred sastanak Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, javlja reporter ATV-a.

Na sastanak su stigli i Milorad Dodik i papa Franjo, te se očekuje njegov početak. U pratnji Milorada Dodika je i predsjednik RS, Željka Cvijanović

Dodik je istakao da je ovo zvanična posjeta i da će tokom razgovora biti riječi o svim važnim pitanjima Vatikana i BiH, ali i o odnosima između vjerskih zajednica u BiH.

“Iskoristiću priliku da upoznam papu o mojim satavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir, da bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svijet vapi za mirom”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije.

Zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Vatikanu je i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Zadovoljstvo mi je što se nalazim u delegaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer kao predsjednik Republike Srpske sam zainteresovana za dobru saradnju i kada su u pitanju međuvjerski i međuetnički odnosi i smatram da ovo treba da bude jedna od stepenica izgradnje boljeg povjerenja u budućnosti”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

(ATV)