Vijesti 29.12.2015.

Vatra opasala hercegovačke visove

ČITANJE: 1 minuta
Hercegovina pozari
Požari koji su u danima vikenda iznenada buknuli u okolini Trebinja, Bileće i Gacka stabilizovani su i uglavnom stavljeni pod kontrolu, ali su dugačke linije vatrenih obruča i dalje aktivne po planinskim visovima istočne Hercegovine.

Iako poprilično udaljen od samog grada, požar u okolini Trebinja na granici sa Crnom Gorom, sa četiri kraka dugačka ponaosob oko pet kilometara, ipak se osjetio i u vazduhu na gradskom području jer se juče do podneva i te kako osjećao miris paljevine.

-Vatra ni u jednom momentu nije zaprijetila kućama, iako se spustila na oko 500 metara do napuštenih objekata u selu Ive u regiji Zupci, ali je odbijena i trenutno se, nažalost, nošena vjetrom širi u nepristupačni teren, što mi ne možemo spriječiti- kaže Danko Vuković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

On, međutim, dodaje da je požar pod kontrolom iako gori dugačkom vatrenom linijom. U Centru za gazdovanje kršom Trebinje je potvrđeno da je požar zahvatio samo izdanačku šumu i nisko rastinje, a da je njihovih 15 pripadnika raspoređeno na terenima nadomak visokih šuma, kako ih vatra ne bi zahvatila, iako se, prema tvrdnjama šumara, vatra iz sela Ive proširila na četiri kraka. Stanje na bilećkim požarištima je takođe stabilno jer su vatrogasci u rejonu sela Doli, Donji Davidovići i Gornji Hodžići lokalizovani i stavljeni pod kontrolu tamo gdje je bio pristupačan teren, pa vatra gori samo na vrhovima okolnih brda u nepristupačnom terenu. I u Gacku je stanje na požarištima stabilnije, gdje su vatrogasci pogasili vatru na pristupačnijim terenima, ali još gori u rejonu Lebršnika…

(NN)