Vijesti 12.01.2017.

Vatrene palme ponovo iznad Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Novogodišnji vatromet iznad Banskog dvora u Banjaluci trajaće pet minuta, a posebna atrakcija biće vatrene palme i hrizanteme.

Pripreme su završene, a rakete će biti ispaljene iz parka Bana Milosavljevića, preko puta predsjedničke palate, potvrdio je Ostoja Divljak, direktor i osnivač jedine firme u RS koja ima sertifikat za priređivanje vatrometa.

– Za nas je to rutinski posao, jer smo širom RS i regiona već organizovali više od hiljadu velikih vatrometa – kaže Divljak.

Po struci mašinski inženjer, pirotehnički zanat je učio u Kini i Njemačkoj. Kao iskusni stručnjak, redovno nadgleda rad svojih saradnika, kada organizuje velike vatromete na trgovima ili koncertima estradnih zvijezda.

– Kao i u svakom drugom poslu, moraju se poštovati zakoni zemlje u kojoj radiš i pravila zanata. To je najbolji recept za uspjeh i bezbjednost – kaže Divljak.

Nema vatrometa bez dogovora. Prvo naručilac, a u slučaju novogodišnjeg vatrometa to su predstavnici Grada Banjaluka, kaže šta želi, a potom stručnjaci za pirotehniku odgovore šta je od željenog moguće i zakonom dozvoljeno. Kad se utvrde detalji, napravi se elaborat i isplanira svaki korak. Na kraju, na lice mjesta izlazi troje do petoro ljudi, koji obavezno završe pripreme za ispaljivanje raketa i – čarolija počinje.

U Banjaluci Divljak već godinama priređuje vatromete za međunarodnu i pravoslavnu Novu godinu. Kada se spektakl dešava na nebu iznad Trga Krajine rakete se, u pravilu, ispaljuju sa krova hotela “Palas”, a na teren izalaze petorica pirotehničara.

Mnoge Banjalučane interesuje kako “iza kulisa” izgleda priprema vatrometa, ali to ipak ne mogu gledati, jer je, iz bezbjednosnih razloga zabranjen pristup mjestu sa kojeg se ispaljuju rakete.

Spektakl za Zdravka Čolića

Divljakova firma je vatromete i scenske efekte priređivala i za koncerte mnogih estradnih zvijezda. Među njima je, tvrdi Divljak, najzahtjevniji Zdravko Čolić.

– Nije on težak za saradnju, nego, jednostavno, zna šta hoće i očekuje mnogo i od sebe i od drugih. Ali kad nešto traži, ne pita koliko košta i spreman je da sve plati – kaže Divljak.

(EuroBlic)