Vijesti 05.06.2017.

Vatrogasci dobili vozilo vrijedno preko milion maraka

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je predstavnicima Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka ključeve novog vozila vrijednog 1.170.000 KM.

Na vozilu su automehaničke ljestve namijenjene za spasavanje sa visina i iz dubina, za gašenje požara, elementarne nepogode, kao i druge vidove vatrogasnih intervencija, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Vozilo ovakve vrste i karakteristika prvo je u BiH, a među prvima u cijeloj regiji, što Vatrogasnu jedinicu čini još respektabilnijom”, naglasio je Radojičić nakon prezentacije novog vozila.

On je istakao da je značaj Civilne zaštite posebno aktualizovan nakon poplava 2014. godine, kada se vidjelo koliko je neophodno da se u ovoj oblasti djeluje preventivno.

“Grad radi na jačanju civilne zaštite organizaciono i logistički”, rekao je Radojičić.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun istakao je da je novo vozilo opremljeno raznovrsnom opremom – elektroagregatom, reflektorima za osvjetljavanje okoline, izolacionim aparatima, montažno-demontažnim nosačem nosila, te montažno-demontažnim vitlom za gašenje požara.

“Radna visina ljestvi postiže se pod uglom od 75 stepeni i iznosi 39 metara. Kontrola, odnosno rukovanje ljestvama, može da se obavlja sa komandnog pulta na obrtnom postolju ljestvi, iz radnopodešavajuće korpe i sa zadnjeg dijela nadogradnje”, rekao je Đuđun.

On kaže da nabavkom ovakvog vozila Profesionalna teritorijalna vatrogasna jedinica Banjaluka može da odgovori i na najsloženije zadatke kada je riječ o zaštiti od požara.

(Agencije)