Politika 01.12.2021.

“VAŽAN ELEMENT DRŽAVNOSTI”: Kristijan Šmit čestitao Dan Oružanih snaga BiH

ČITANJE: 4 minute

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) uputio je čestitke Ministarstvu odbrane BiH i pripadnicima Oružanih snaga BiH u povodu Dana Oružanih snaga i 16. godišnjice osnivanja Oružanih snaga BiH.

– Oružane snage BiH su snage zajedništva i važan element državnosti. Stoga se potrebe Oružanih snaga i vojnika moraju adekvatno predvidjeti u državnom budžetu. Doprinos koje Oružane snage BiH daju za dobrobit bh. građana u vremenima iskušenja, kao i za reputaciju BiH u inostranstvu kroz učešće u brojnim mirovnim misijama u kojima su ostvareni odlični rezultati, svjedoči o naslijeđu kojim se pripadnici Oružanih snaga BiH mogu ponositi i koje mogu njegovati i dalje nadograđivati u godinama koje dolaze – rekao je visoki predstavnik, prenosi Avaz.

Osnivanje Oružanih snaga prije 16 godina bilo je vrhunac jednog višestranog reformskog procesa za koji je bilo potrebno mnogo dijaloga i kompromisa. Rezultat tih napora bilo je stvaranje jedne od ključnih državnih institucija i implementacija najizazovnije i najuspješnije reforme u Bosni i Hercegovini.

– Oružanim snagama BiH, snagama svih ljudi, želim kontinuiran razvoj i svaki uspjeh u njihovim aktivnostima koje provode za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine – zaključio je visoki predstavnik, navodi se u saopćenju OHR-a.

Svečanost

Svečana ceremonija obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je u Domu OS BiH u Sarajevu 1. decembra 2021. godine, uz ograničen broj prisutnih i prenos uživo na elektronskim medijima i društvenim mrežama, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie DL, ali i brojni drugi dužnosnici svih nivoa vlasti, kao i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju je istakao da mu je izuzetna čast da u ime Vrhovne komande Oružanih snaga BiH i u svoje ime, svim pripadnicama i pripadnicima OS BiH, kao i građanima čestita Dan oružanih snaga BiH. „Ponosni smo na sve ono što ste uradili proteklih 16 godina i svi građani BiH mogu biti ponosni na vas. Danas su OS BiH obučene, spremne i interoperabilne sa ostalim vojskama zemalja članica NATO-a. Dovođenje u pitanje postojanja OS BiH je prijetnja Bosni i Hercegovini. Hvala vam što služite našoj državi”, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Komšić.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić istakao je da su OS BiH uspjele odoliti brojnim izazovima, političkim špekulacijama i opstrukcijama, te sačuvati princip jedinstva, ono što OS BiH čini posebnim. „Nesebičnim angažmanom pri pružanju pomoći drugima pripadnici OS BiH ulijevaju povjerenje građanima i služe na ponos svima nama i ponosno ističem da je to najuspješniji i najsvjetliji dio bh. društva, te najznačajniji faktor stabilnosti i sigurnosti BiH. Svaki vid negativnog djelovanja na jedinstvene profesionalne OS BiH je nedopustiv i usmjeren protiv njenih građana. Oružane snage BiH nisu same, uz nas su naši građani i naši brojni prijatelji“, istakao je ministar Podžić u svom obraćanju.

O rezultatima i uspjesima koje su OS BiH postigle u prethodnom periodu, govorio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović. “Oružane snage su svih ovih godina jačale i stasale u respektabilnu silu. Jedina su legalna i legitimna oružana snaga u BiH, gdje su stekli povjerenje, ne samo građana BiH, nego i međunarodne zajednice. Kvalitetna indvidualna i institucionalna obuka je osnov našeg uspjeha. Postali smo kredibilan partner u oblasti odbrane”, istakao je general Mašović.

U svojoj čestitci Oružanim snagama BiH povodom 1. decembra, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie istakla je „OS BiH predstavljaju najbolje što BiH ima. Jedinstvene OS BiH su najbolji način da se štite interesi svih građana u BiH, u nama uvijek imate iskrenog partnera i prijatelja“, pored navedenog pohvalila je postignuća OS BiH na napretku u implementaciji UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“.

Tokom ceremonije, prezentiran je prigodan video o nekim od velikog broja uspješno provedenih aktivnosti Oružanih snaga BiH u 2021. godini, kao i video čestitke koje su pristigle od prijatelja i partnera sa kojim Oružane snage BiH uspješno sarađuju.

Na kraju ceremonije, uručene su zlatne plakete jedinicama OS BiH za savjestan rad i doprinos razvoju OS BiH.

Prenos ceremonije se mogao pratiti uživo na kanalima BHT-1 i N1 televizije, kao i putem društvenih mreža Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit