Svijet 29.11.2022.

Važan sastanak NATO-a o Ukrajini: “Ovo će biti užasna zima”

ČITANJE: 2 minute

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvaće saveznike da obećaju dodatnu zimsku pomoć Kijevu na sastanku danas i sutra, nakon što je ukrajinski predsjednik poručio građanima da se pripreme za još jednu sedmicu hladnoće i mraka zbog ruskih napada na infrastrukturu.

Sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu koncentrisaće se na povećanje vojne pomoći Ukrajini, poput slanja sustava protivvazdušne odbrane i municije, iako diplomate priznaju probleme sa snabdijevanjem i kapacitetima, ali takođe raspravljaju i drugoj vrsti pomoći.

Dio ove druge vrste pomoći – roba poput goriva, medicinskih potrepština, zimske opreme i ometača za bespilotne letjelice – isporučen je kroz paket pomoći NATO-a kojem saveznici mogu pridonijeti i koji Stoltenberg namjerava da poveća.

“Ovo će biti užasna zima za Ukrajinu”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje sugrađane na nove ruske napade ove sedmice koji bi mogli biti jednako loši kao prošlosedmični, najgori dosad, koji su milione ljudi ostavili bez grijanja, vode i struje.

Rusija priznaje da je ciljala ukrajinsku infrastrukturu. Poriče da su joj meta civili. “Ovo će biti užasna zima za Ukrajinu, stoga radimo na jačanju naše podrške da bude otporna”, rekao je visoki evropski diplomat.

Njemačka, koja predsjedava G7, takođe je zakazala sastanak G7 s nekim partnerima na marginama sastanka NATO-a dok vrši pritisak za nalaženje načina za ubrzavanje obnove ukrajinske energetske infrastrukture.

S vojne strane, NATO i dalje tjera proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju, ali drugi diplomata upozorio je da ima sve više problema s kapacitetom snabdijevanja. “Činimo sve što možemo u pogledu isporuka, ali imamo stvaran problem. Ukrajinci to znaju. Čak i američka industrija oružja uprkos svojoj snazi ​​ima problema”, rekao je diplomata, prenosi Index.