Vijesti 26.09.2018.

VAŽNA RELIKVIJA Vladici Jefremu uručena čestica kamena Ipatijevske kuće

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva – odjeljenje Nižnji Novgorod, sa Jurijem Smorodovim na čelu, donijeli su Njegovom preosveštenstvu vladici banjalučkom Jefremu česticu kamena iz Ipatijevske kuće, gdje je ubijena carska porodica Romanov. 

Predsjednik Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva za Republiku Srpsku i Srbiju sveštenik Miladin Mitrović izjavio je da je riječ o izuzetno važnoj relikviji, koja će biti uzidana u rusko-srpski hram u Banjaluci, koji će biti posvećen carskoj porodici.

Premi njegovim riječima, Ipatijevska kuća je poslije ubistva Romanovih, za vrijeme Oktobarske revolucije, potpuno uništena, ali su, zahvaljujući pravoslavnim hrišćanima, dijelovi odnosno kamenje te kuće skrivani i sačuvani.

– S obzirom na to da su posvetili veliku pažnju izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci, članovi Imperatorskog društva donijeli su i predali vladici Jefremu ovu česticu kamena, koji će biti uzidan u crkvu u periodu kada gradnja bude nastavljena – rekao je Mitrović.

On je istakao da je čestica kamena donesena uz propratno pismo predsjednika Imperatorskog palestinskog društva Sergeja Stjepašina, nekadašnjeg premijera i ministra unutrašnjih poslova Rusije.

– Time su pokazali svoju privrženost i želju da ovaj projekat bude simbol povezivanja srpskog i ruskog naroda i da se na takav način još više ukrijepe naše duhovne, kulturne i istorijske veze – rekao je Mitrović.

U banjalučkom naselju Aleja centar 17. septembra osveštan je temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

(Srna)