Vijesti 19.05.2021.

VEĆA IZDVAJANJA ZA PORODIČNU MEDICINU: Kusturić najavio ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu

ČITANJE: 2 minute

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske uspio je u nastojanju da podrška razvoju porodične medicine ne bude samo deklarativna već konkretna u vidu dodatnih finansijskih ulaganja, rekao je direktor Fonda Dejan Kusturić.

Kusturić je naveo da se iz godine u godinu izdvaja više sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu i naglasio da je u odnosu na 2019. godinu, kada su izdvajanja iznosila oko 107 miliona KM, za ovu godinu za primarnu zdravstvenu zaštitu planirano oko 123 miliona KM.

– To samo ukazuje da adekvatnim planiranjem, racionalizacijom i kontrolom svih troškova, pravimo prostor za unapređenje zdravstvene zaštite – naveo je Kusturić u čestitki Udruženju doktora porodične medicine povodom 19. maja – Svjetskog dana porodične medicine.

On je istakao da je porodična medicina jedan od najboljih modela zdravstvenog sistema, a porodični doktori kohezivni faktor i spona kojem vjeruju kako pacijenti sa jedne, tako i zdravstvene ustanove sa druge strane, saopšteno je iz Fonda.

Kusturić je dodao da je uloga porodičnih doktora bila nemjerljiva i u pandemiji virusa korona, “kada su svojim radom, prvenstveno sa pacijentima, uspjeli da istinski budu stub zdravstvenog sistema”.

– Porodični doktori, ali i kompletan nivo primarne zdravstvene zaštite imali su veoma značaju ulogu u vrijeme pandemije, posebno što su nesebičnim radom, spriječili veliki priliv pacijenata u bolnice, a to se vrlo lako moglo desiti da nismo svih ovih godina zajedno jačali primarnu medicinu – istakao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, budući da je svima u zdravstvenom sistemu cilj zadovoljan osiguranik, u narednom periodu svi zajedno treba da rade na informisanju o važnosti zdravstvenog osiguranja, promovisanju prava i na tome koliko je važno očuvati zdravstveni sistem koji je solidaran, uzajaman i jednak za sve.

– Samo tako i naši osiguranici, ali i svi ostali građani postaće svjesniji šta im zdravstveno osiguranje nudi, koliko koštaju zdravstvene usluge i da je zdravstveno osiguranje dugoročna investicija u koju treba ulagati s nadom da te usluge nikada i neće zatrebati – rekao je Kusturić.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak zahvalio je Fondu za dugogodišnju uspješnu saradnju.

– Porodični doktori cijene ono što je Fond svih ovih godina učinio, posebno u nastojanju da porodična medicina dobije pravo mjesto u zdravstvenom sistemu Republike Srpske – rekao je Kuprešak.

(Srna/ N.S)