Vijesti 06.06.2017.

Veća prava za djecu ratnih vojnih invalida

ČITANJE: 2 minute

Djeca ratnih vojnih invalida (RVI) čiji su roditelji umrli od posljedica povrede ili bolesti po osnovu koje im je utvrđen vojni invaliditet od iduće školske/akademske godine trebalo bi da imaju pravo da konkurišu za stipendiju po osnovu socijalnog statusa, što do sada nije bio slučaj.

Ova promjena je sadržana u izmjenama odluke o dodjeli  stipendija grada učenicima srednjih škola i studentima, a koju će razmatrati odbornici na zasjedanju 15. juna.

– Djeci umrlih RVI nije dodjeljivana stipendija po osnovu socijalnog statusa jer ta mogućnost nije bila predviđena važećom odlukom za dodjelu stipendija. Time su djeca umrlih RVI bila u nepovoljnijem položaju u odnosu na djecu živih RVI iz više razloga. Kao prvo, više nisu imali roditelja, a kao drugo porodična invalidnina im se smanjuje smrću roditelja, tako da bi dodjeljivanje stipendije ovu djecu dovelo u ravnopravan položaj sa djecom RVI čiji roditelj je živ, bar u onom dijelu koji se odnosi na stipendije – kazao je v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

Osim ovog, mijenja se i kriterijum koji se odnosi na vladanje učenika. Trenutno važećom odlukom srednjoškolci su u toku cijelog školovanja morali imati primjerno vladanje da bi dobili stipendiju.

– Primjenom te odredbe uočeno je da je ona u pojedinim situacijama destimulativna za djecu. Na primjer, učenici trećeg i četvrtog razreda koji konkurišu za stipendiju po osnovu uspjeha, ako su imali vladanje koje nije primjerno u prvom razredu, nisu mogli dobiti stipendiju, bez obzira na to što su kasnije popravili vladanje. Kako bismo i njima omogućili da konkurišu za stipendiju, planirana je izmjena te odredbe. Predviđeno je da je uslov da je đak u prethodno završenom razredu imao primjerno vladanje – objasnio je  Banjac.

Odbornici će razmatrati i odluku o visini iznosa za stipendije u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini od 1,6 miliona KM. Nije predviđena promjena pojedinačnih iznosa i oni će i dalje za učenike biti 160 KM za deficitarna zanimanja, a po ostalim osnovama 80 KM. Studentska stipendija će po osnovu uspjeha i prema socijalnom statusu iznositi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

Stipendiranje

U tekućoj školskoj godini grad stipendira 1.249 učenika sa 1,04 miliona KM. Od tog broja 639 stipendija je dodijeljeno po osnovu uspjeha u školi, 57 za deficitarna zanimanja i 553 prema socijalnom statusu. U akademskoj 2016/17. godini grad stipendira 382 studenta, a iz gradskog budžeta za te namjene biće izdvojeno oko 500.000 KM. Po osnovu socijalnog statusa dodijeljeno je 260 stipendija, za uspjeh je stipendije dobilo 88 studenata, a za deficitarna zanimanja 34.

(Glas)