Vijesti 18.10.2015.

Večeras počinje 86. sezona Narodnog pozorišta Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute
Narodno pozoriste
Zadatak 86. sezone Narodnog pozorišta Republike Srpske, koja počinje večeras, je da promoviše stvaralaštvo vizuelnih umjetnosti iz Srpske van granica našeg jezičkog područja, izjavio je direktor ove ustanove Nenad Novaković.

– Cilj nam je da promovišemo naše stvaraoce, pisce dramskog teksta, scenografe i reditelje. Ove sezone naše kulturne vrijednosti pokazaćemo u Francuskoj, gdje smo dogovorili gostovanja u pozorištima u Parizu, Lionu i drugim gradovima – rekao je Novaković.

On je istakao da mala društva, mali jezici i mali narodi imaju jedino šansu da se kroz kulturu i kulturne izraze pokažu veći nego što realno jesu.

– To je prilika da posredstvom vizuelnih umjetnosti, kao što je pozorište, pokažemo da smo evropski narod dostojan poštovanja i svake hvale – naglasio je Novaković.

Prema njegovim riječima, dostojna svake hvale je predstava “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima”, rađena prema tekstu Petera Handkea, a u režiji Mladena Materića, čijom premijerom će biti otvorena ovogodišnja sezona u Narodnom pozorištu.

Novaković je napomenuo da je prezadovoljan prošlom sezonom, prije svega zbog velikog broja posjetilaca u Narodnom pozorištu, jer se za gotovo svaku predstavu tražila karta više, a popunjenost sala je bila veća od 96 odsto.

Govoreći o odnosu politke prema kulturi, Novaković smatra da se mnoge stvari moraju promijeniti na bolje.

– To možemo učiniti samo ako mi iz kulture natjeramo ljude iz drugih sfera, prije svega iz politike, da o nama počnu razmišljati ozbiljnije, svrsishodnije i da naš proizvod smatraju vrijednim pažnje – ističe direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

On je za predstojeću sezonu najavio mnoštvo odličnih predstava, brojna gostovanja i zvučna rediteljska imena.

Sljedeća predstava u kojoj će ljubitelji pozorišta moći da uživaju biće “Kod vječite slavine”, autora Jelene Kojović-Tepić, u režiji Igora Tešića.

(Agencije)