Magazin 07.12.2018.

VEČERAS PREMIJERA “Medvjedić Timotej” poklon oboljeloj djeci

ČITANJE: 3 minute

Premijera predstave “Medvjedić Timotej”, po tekstu Jana Vilkovskog i u režiji Jaroslava Antonjuka, u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) biće odigrana večeras, s početkom u 18 časova.

U predstavi igraju Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Duško Mazalica, Saša Terzić i Aleksandar Blanić, a sav prihod od iste biće uplaćen u Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Više o predstavi, ali i o ovoj humanitarnoj akciji, govorili su kako Uprava i ansambl DP RS, tako i Jasminka Vučković, vršilac dužnosti direktora pomenutog fonda.

“Jaroslav Antonjuk režira četvrti put u našoj kući. ‘Medvjedić Timotej’ je nešto na šta smo unaprijed ponosni, znajući šta nas očekuje i uzimajući u obzir iskustvo koje imamo s ovim režiserom. Ono što je privilegija svih nas koji radimo ovaj posao je ta da smo pokatkad u prilici da budemo i drugačiji dio društvene zajednice u kontekstu odgovora na ono što se u našem društvu događa”, kazala je Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, srećna što će kuća koju vodi bar na neki način pomoći oboljeloj djeci. Svoje zadovoljstvo ovim činom nije krila ni Vučkovićeva.

“Od trenutka naše ideje do realizacije mislim da je prošlo mjesec dana i kako sve u životu ima svoj razlog, tako se desilo da baš predstava, koja govori o jednom usamljenom dječaku, bude poklon djeci koja se liječe u jako teškim uslovima i čiji je ishod liječenja neizvjestan”, rekla je Vučkovićeva.

Reditelj predstave Jaroslav Antonjuk kazao je da je malo ko kao Vilkovski uspio da dočara magični prostor pozorišta i da ga ispuni sa puno fantastičnih likova koji odmah osvajaju simpatije najmlađih.

“Medvjedić Timotej je jedna od najljepših i najdirljivijih priča za djecu, koja govori o prijateljstvu, odgovornosti, potrazi za toplinom i razumijevanjem”, ističe reditelj.

Đorđe Janković, koji igra naslovnu ulogu u predstavi, navodi da je njegov lik medvjedić Timotej radoznao, usamljen, da traži prijatelja i da se s njim može poistovjetiti svaki dječak. Jankovićev kolega Saša Terzić, s druge strane, podržavajući humanitarnu akciju skreće pažnju i na proces rada na predstavi.

“Divno je što je naše pozorište, i mi u njemu, dio ove akcije za djecu, koja će nas nekad možda gledati, a možda i neće, ali bar dok boluju da ih možemo bilo čime obradovati. Što se tiče predstave, da ne bi sve bio hvalospjev hoću da kažem da je ovo bio naporan proces, jer radili smo svega 18 dana. Tu reditelj može postići neku reproduktivnost, a ja kao glumac teško”, rekao je Terzić, čije je mišljenje da će ansambl predstave biti uigran tek nakon desetog izvođenja, ali da će i na premijeri dati sve od sebe, prvenstveno zbog djece kojoj je ova predstava poklon.

(Nezavisne)