Magazin 11.09.2018.

Večeras svečano otvaranje 23. međunarodnog sajma knjiga u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Dvadeset treće izdanje Međunarodnog sajma knjige “Banjaluka 2018” u organizaciji “Glasa Srpske” počeće večeras u 18 časova u Sportskoj dvorani “Borik”, a ovogodišnju smotru pisane riječi svojom besjedom svečeno će otvoriti poznati srpski pjesnik Ljubivoje Ršumović.

Kao i prethodnih godina, sajam će biti otvoren već od jutarnjih časova, a knjige će posjetiocima biti dostupne do 17. septembra svaki dan od 10 do 20 časova.

Kada je broj izdavača u pitanju, kako kaže za “Nezavisne” Petra Ivić, rukovodilac Sajma knjige, organizatori su i ove godine bili ograničeni veličinom sale.

“Dakle, koliko nam je sala dozvoljavala toliko ima izdavača. Ove godine od poznatih izdavača s nama su ‘Laguna’ i ‘Vulkan izdavaštvo’, a poznato vam je da u Srbiji 80 odsto tržišta pokriva ‘Vulkan izdavaštvo’. Nakon nekoliko godina ponovo je s nama i ‘Službeni glasnik Beograda’, koji ima renomirana izdanja, a tu su i Izdavačka kuća ‘Dereta’, potom ‘Mali princ’, Udruženje izdavača Republike Srpske'…”, kaže Petra Ivić, nadajući se da će na posljednjem nabrojanom štandu biti i novi rukopisi koji su objavljeni ove godine, a koji su potpomognuti od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Takođe, nastavlja Ivićeva, tu je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, koji pored udžbenika objavljuje i beletristiku, te će posjetioci imati priliku i ove godine da kupe djela ovjenčana nagradom “Zlatna sova”. Ipak, kako su se neki od izdavača prethodnih godina žalili na skup zakup štanda, Ivićeva je kazala da u ovoj oblasti ne cvjetaju ruže, pa se izdavači dovijaju na razne načine.

“Izdavači se dovijaju kako znaju i umiju. Izdavaštvo u Republici Srpskoj podliježe porezu na dodatnu vrijednost 17 odsto, a u Srbiji je to primjera radi četiri odsto, pa ćete vi sresti u jednoj izdavačkoj kući i naše i izdavače iz Srbije. Ljudi se dovijaju onako kako im uslovi dozvoljavaju”, tvrdi Ivićeva.

Ona dodaje da sama činjenica da je banjalučki sajam doživio 23. izdanje govori da vrijeme knjige nije prošlo, niti knjigu bilo koji elektronski uređaj može da zamijeni.

Poseban ugođaj za čitaoce jeste živi dodir s knjigom i piscima, a to će na ovogodišnjem sajmu biti obezbijeđeno zahvaljujući 3. međunarodnim susretima pisaca, koje u okviru sajma organizuje Udruženje književnika Republike Srpske. Naime, od četvrtka do nedjelje svaki dan u tri termina, u 12, 15 i 17 časova, na Sajmu knjige u Banjaluci gostovaće pisci iz Republike Srpske, Srbije,  Makedonije, Bugarske, Rumunije, SAD i Njemačke.

“Ovi susreti daju neku punoću i bogatstvo sajmu, jer to su strani književnici koji dolaze u Banjaluku i kada se vrate u svoje zemlje prenose utiske o Banjaluci, o njenoj ljepoti, njenoj istoriji i svakako bi to trebalo podržati i od strane grada i od strane institucija. Sasvim normalno je da je Sajam knjige mjesto gdje su oni odlučili da izlažu nova izdanja”, navodi Ivićeva, zaključivši da organizatori sajma očekuju veliki broj posjetilaca, te da su već najavljene organizovane posjete škola iz raznih dijelova Republike Srpske.

(Nezavisne)