Region 24.05.2021.

VEĆINA NA ISPITU: Dritanovi poslanici zajedno sa DPS-om glasaće za novu rezoluciju o Srebrenici

ČITANJE: 2 minute

Građanski pokret URA Dritana Abazovića glasaće u parlamentu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Poslanica tog pokreta Božena Jelušić je rekla da je to obaveza tog pokreta, prenose agencije.

– Naravno da ćemo glasati za. Još me svrbi ruka od Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer je izglasan preko noći. Drugi put je izglasan danju i to je bolje – navela je Jelušić.

Prijedlog nove rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnijela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS i SDP, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Prijedlogom rezolucije se traži “najoštrija osuda genocida u Srebrenici”, potvrda da se “genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je”, kako se navodi, “ubijeno preko 8.000 civila bošnjacke nacionalnosti”.

Prijedlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja “postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici”.

Zatim da se 11. juli proglasi “Danom sjećanja na žrtve Srebrenice”, riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da “afirmise vrijednosti mira i stabilnosti”.

Nadležne institucije se pozivaju na “sprovodenje istraga i procesuiranja optuzenih za genocid u Srebrenici, ratne zlodine i zlocine protiv čovječnosti i izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne drzave da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podrsku preživjelima.

U obrazloženju za donošenje nove rezolucije se navodi da za to postoji ustavni osnov, a kao razlozi da njeno donošenje navode se pravosnažne presude Haskog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigdje ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Prijedlog nove rezolucije o Srebrenici je 43. od 44 tačke dnevnog reda parlamenta koji je u zasjedanju.

(SB)