Svijet 23.10.2022.

VELIKA BANKA POGOĐENA SKANDALIMA TRAŽI IZLAZ: ‘Do petka mora pronaći 2 milijarde dolara‘

ČITANJE: 2 minute

Druga najveća švicarska banka, Credit Suisse, u ozbiljnim je problemima. Ima do petka 27. oktobra da otkrije kako će namaknuti 2 milijarde dolara, kako bi pokrila svoje gubitke i kapital nužan da uskladi svoje poslovanje s regulatornim zahtjevima. U petak, naime, banka objavljuje rezultate za treće tromjesečje.

Problem banke je finansiranje dijela investicijskog poslovanja banke, ono koja radi s različitim vrijednosnim papirima pokrivenim hipotekama i drugom imovinom. Tu je banka izložena s 20 milijardi dolara imovine ponderirane rizikom i još 75 milijardi dolara izloženosti finansijske poluge.

Procjenjuje se da je neposredna finansijska rupa u Credit Suisseu prilično velika. Nagađa se da druga najveća švicarska banka treba između četiri i osam milijardi dolara kapitala.

Međutim, zainteresiranih investitora, navodno, je više. Banka se već obratila za pomoć investitorima s Bliskog istoka.

Prvi je na popisu potencijalnih investitora ili kupaca, ovisno što se banka dogovori, Qatar Investment Authority. Ovaj je ulagač lani, nakon što je propao Archegos Capital Management, već učestvovao u izdavanju 2 milijarde dolara konvertibilnih novčanica Credit Suissea.

Idući su na popisu Mubadala Investment iz Abu Dhabija i Državni investicijski fond Saudijske Arabije. Oni navodno već procjenjuju mogućnost da uđu u dogovor s bankom.

Jedna od ideja je da Credit Suisse proda svoje savjetodavno poslovanje i investicijsko bankarstvo u SAD-u. To bi bilo relativno jednostavno za izvesti s obzirom na to da tvrdi da u Americi upravlja s imovinom vrijednom 146 milijardi dolara.

Analitičari uprkos svemu ne daju velike šanse Ulrichu Koerneru, izvršnom direktoru banke da će u uspjeti. On je skovao plan zvan ‘projekt Ghana‘ po kojem bi prodao dio imovine banke, uključujući jedan hotel u Švicarskoj i dio investicijskog poslovanja čime planira prikupiti dvije milijarde dolara. Međutim, analitičari smatraju da to nije moguće samo na takav način.

Uz to, banka se bori s reputacijom skandala kroz koje je prolazila u posljednje vrijeme te, globalno, vrlo nepovoljnim trenutkom za traženje kupaca za svoju imovinu.

Credit Suisse je stoga pozvala u pomoć Royal Bank of Canada i Morgan Stanley.

U Credit Suisse su uvjereni da bi najmanje 2 milijarde dolara bilo dovoljno za pokrivanje restrukturiranja i bilo kakvih operativnih gubitaka u sljedećih nekoliko godina.

(Jutarnji)