Svijet 02.06.2022.

Velika Britanija u Ukrajinu šalje višestruke raketne sisteme s dometom od 80 kilometara

ČITANJE: 1 minuta

Velika Britanija će takođe poslati višestruke raketne sisteme u Ukrajinu kako bi im pomogli da se odbrane od ruske specijalne vojne operacije, potvrdio je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Ministarstvo vanjskih poslova zemlje je saopštilo da će poslati lansere M270 koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara.

“Velika Britanija stoji uz Ukrajinu i preuzela je vodeću ulogu u snabdjevanju herojskih trupa vitalnim oružjem koje im je potrebno za obranu svoje zemlje”, rekao je Wallace.

Ministar Wallace je dodao još i da podrška Ukrajini treba da se mijenja zajedno sa ruskom taktikom.

“Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od ruske brutalne upotrebe dalekometnog topništva, koje su Putinove snage neselektivno koristile kako bi sravnile gradove”, naveli su oni.

Britanska vlada je takođe rekla da će ukrajinski vojnici biti obučeni kako da koriste lansere, a s ciljem povećanja maksimalne učinkovitost lansera.

Ovakav potez je “blisko koordinisan” s odlukom Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajini dostave svoj topnički raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS).

(N.S)

Oznake: rat u Ukrajini