Politika 11.04.2022.

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

ČITANJE: 1 minuta

Velika Britanija je danas saopštila da je sankcionisala srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.

“Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u BiH. Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopštenju.

Milorad Dodik je okarakterisan kao separatistički lider Srba iz BiH koji je pokrenuo akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i negiranje genocida.

Željka Cvijanović je sankcionisana jer je, kako je navedeno, javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

(N.S)