Svijet 22.10.2022.

VELIKA ČISTKA U PARTIJI: Bivšeg kineskog predsjednika odveli iz sale

ČITANJE: 2 minute

Kineski premijer Li Kećijang i trojica drugih članova Stalnog odbora Politbiroa, najvišeg tijela vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta. Više od 2.000 delegata na partijskom kongresu u Pekingu, koji se održava svakih pet godina, izabralo je Centralni komitet, u kojem je 205 članova i 171 zamjenik.

Li Kećijang (67), Li Žanšu (72), Vang Jang (67) i Han Ženg (68), pripadnici sedmočlanog Stalnog odbora, isključeni su iz novog Centralnog komiteta. Li Žanšu i Han Ženg je, prema tamošnjim pravilima, trebalo da budu penzionisani zbog svoje starosti, prenosi Index.

Centralni komitet će se u nedjelju sastati iza zatvorenih vrata na svojoj prvoj plenarnoj skupštini ili plenumu kako bi glasao o sastavu novog Politbiroa, koji se u pravilu sastoji od 25 članova i Stalnog odbora.

Isključeni su takođe 64-godišnji Ji Gang, guverner kineske centralne banke, i 66-godišnji Guo Šućing, predsjedavajući Agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora. Zamjenik premijera Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak, takođe je isključen iz novog Centralnog komiteta.

Bivši predsjednik izveden iz dvorane

CNN je objavio da je bivši generalni sekretar KP-a Kine i predsjednik Kine Hu Đintao (79) izveden iz Velike dvorane naroda tokom ceremonije zatvaranja kongresa.

Hu je sjedio za glavnim stolom u Dvorani naroda, pored nasljednika Ksija, kada su mu prišla dva muškarca. Kratko je razgovarao s njima i, kako je naveo CNN, prvotno je djelovalo kao da odbija otići. Okolnosti pod kojima je Hu izašao iz dvorane nisu poznate.

Generalni sekretar i predsjednik Kine Si Đipig zatvorio je u subotu 20. kongres Komunističke partije i očekuje se da će dobiti novi, petogodišnji mandat na mjestu vođe stranke.

 

Oznake: Kina, Kongres, Partija