Vijesti 01.12.2015.

Velika Kladuša: Djevojku napao čopor pasa, jedva se spasila

ČITANJE: 3 minute
rane copor pasa
Sedamnaestogodišnja Džejlana iz Velike Kladuše je prije desetak dana doživjela stravičan napad u naselju Zagrad. Krenula je u posjetu kod brata, kada je dočekao čopor pasa.

– Živimo u mjestu Zagrad u Čaršiji. Ulica je osvijetljena, bilo je to oko 19 sati. Na raskršću našeg Starog grada kuda je trebala proći, ugledala je čopor pasa, skamenila se i stala. Odmah su počeli režati, iako ih je htjela smiriti, jer jako voli životinje. Ali džaba… Dva psa su je odmah zaskočila.

I tada počinje napad na nju… Počela je trčati prema Starom gradu, oni su je stizali, grizli, skakali po njoj, obarali je, ona bi opet ustajala i dozivala pomoć, ali je niko nije čuo- izjavila je za sarajevki portal potresena majka Jasna Hadžić Mujkić.

Iako bi se pokušala dići, psi bi je ponovo oborili, a malo dalje je dočekao još jedan čopor.

– Dok je ležala, vidjela je kuću sa upaljenim svjetlom, zadnjom snagom se dovukla, s njima, takoreći, do livade, da je čuju ti ljudi. Nije mogla više, predala se, kaže nije više osjećala ništa, ni bol, ni kako je grizu, ništa… mislila je da je umrla…

Kada je pala na tu livadu, srećom je rukama pokrila lice, da sačuva vrat- kaže nam majka Jasna, koja dodaje kako se ova hrabra djevojka inače bavi boksom i osvaja zlatne medalje.

No, njen zadnji krik je čula žena tog čovjeka koji je spasio. Izašao je vani i jedva ih rastjerao, jednog je vukao s njenih leđa.

– Čovjek koji je spasio, mislio je da je mrtva. Vjeruje da je ostala još par minuta da ne bi preživjela. Pozvao je komšiju i on je poveo u hitnu službu, gdje je prebačena u Kantonalnu bolnicu Bihać.

Samo joj je lice netaknuto, doslovce je masakrirana, najviše su stradale ruke i noge. Skinuli su joj patike, hlače koje je imala pretvorene su u hlačice, jer su ih pojeli, a to malo što je ostalo, sve je potrgano. Mislili su prvo da se radi o silovanju, jer je skoro naga došla do hitne službe.

Ni nakon 11 dana koliko je prošlo od napada, još nije stala na noge. Djevojčica je zamotana u zavoje, a najveće rane koje se nalaze na nogama još uvijek krvare. Pod sedativima je 24 sata, ne smije ostati sama, plaši se svega, a psiholog vjeruje da će traume ostati cijeli život-  tvrdi Džejlanina majka, koja inače radi dva posla.

Ali zbog povreda svoje kćerke i teške traume koju je doživjela, sada ne radi jer mora biti uz dijete 24 sata dnevno.

– Zato sam organizovala mirni protest, sutra u 12 sati na Trgu mladih u Velikoj Kladuši, da se ovo više nikom ne desi, da niko ne doživi patnju koja je zadesila moje dijete. Ovo je veliki problem, svih nas, cijele države- poručuje zabrinuta majka Jasna Hadžić Mujkić.

Dodaje kako ima veliku podršku prijatelja, komšija i roditelja koji strahuju za svoju djecu, no da vlasti ne poduzimaju ništa kako bi pomogli.

(NN)