Vijesti 25.05.2016.

Velika Kladuša: Sedmočlana porodica u borbi za opstanak

ČITANJE: 1 minuta

Hozdić kaže kako živi sa suprugom Nurkom, četvoro maloljetne djece i majkom Razijom, koja je nedavno napunila 90 godina.

Sedam članova porodice živi u svega tridesetak kvadrata prostora, bez sanitarnog čvora i drugih egzistencijalnih uslova.

Kuća u kojoj borave je starije gradnje, sa trošnim krovom i stolarijom, zbog čega ju je zimi vrlo teško zagrijati. Zbog neplaćenih računa prije dva mjeseca im je isključena struja, tako da noći provode u mraku uz svjetlost svijeća.

Hozdić kaže kako je tokom rata teško ranjen u ruku kao pripadnik vojske Fikreta Abdića, tako da u poslijeratnom periodu nije mogao dobiti zakonsko pravo na invalidninu.

Hozdići se bave poljoprivredom i sakupljanjem šumskih plodova koje prodaju na gradskoj tržnici, pokušavajući na taj način zaraditi za život. Porodica povremeno dobija humanitarnu pomoć Crvenog krsta, a pomažu im komšije i dobri ljudi.

Upravo zahvaljujući ovoj organizaciji pokrenuta je akcija izgradnje novog porodičnog doma za Hozdiće, a svi koji žele pomoći novčano ili u građevinskom materijalu više informacija mogu dobiti na telefone: 061/971-052 ili 061/165-527.

(Nezavisne)