Biznis 16.07.2016.

Velika ulaganja za kvalitetan napon

ČITANJE: 2 minute

“Elektrokrajina” je u prethodne tri godine uložila 6,8 miliona KM u izgradnju i sanaciju elektromreže, najvećim dijelom u prigradska naselja i sela. Činimo sve kako bismo uvažili pojedinačne zahtjeve potrošača, grada i mjesnih zajednica, te time omogućili kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

Ovo stoji u informaciji o stanju elektrodistributivne mreže koju će razmatrati odbornici Skupštine grada na zasjedanju 28. jula.

U dokumentu je navedeno da je 1,8 miliona KM potrošeno na izgradnju podzemnih srednjonaponskih vodova, 1,7 miliona KM na rekonstrukciju niskonaponske mreže, 883.904 KM za rekonstrukciju trafo-stanica, za izgradnju novih 855.771 KM, a ostatak novca na ostale popravke.

Napomenuto je da je stanje elektrodistributivne mreže na urbanom području grada znatno povoljnije, ali da je tu planirana zamjena 74 kilometra podzemnih uljnih kablova, koji su u gradu postavljeni 70-ih godina prošlog vijeka, novim kablovima.

Kada je u pitanju ova godina, u informaciji je navedeno da su radovi planirani na 76 lokacija. Njihovom realizacijom snabdijevanje električnom energijom bi trebalo da bude bolje u Lazarevu, Dragočaju, Vrbanji, Šibovima, Priječanima, Zalužanima, Karanovcu, Motikama, Bukvaleku, Han Kolima, Donjim Kolima, Tunjicama, Regodićima, Starčevici, Jagarama, Zelenom viru, Desnoj Novoseliji, Rekavicama, Česmi, Pavlovcu, Kadinoj vodi, Kuljanima i Stričićima.

– I pored velikih napora i uprkos izdvajanju značajnih sredstava za te namjene, preostalo je još dosta posla jer novu elektrifikaciju u ruralnim područjima nije moguće realizovati u kratkom vremenskom periodu iz više razloga – navedeno je u informaciji koju je pripremilo preduzeće “Elektrokrajina”.

Kao jedan od faktora koji utiče na tempo kojim se odvijaju ovi radovi navedene su vremenske prilike.

– Osim toga, problem su i dugotrajne procedure kod sprovođenja javnih nabavki. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za potrebe izgradnje novih vodova i trafo-stanica u pojedinim situacijama traje i nekoliko godina – navedeno je u ovoj informaciji.

Odbornik DNS-a Nenad Šibarević rekao je da je u prethodnom periodu poboljšan kvalitet snabdijevanja električnom energijom mjesne zajednice Piskavica.

– Dosta je urađeno na mreži zamjenom stubova i instalacija. Elektrifikacija sela je primarni i zajednički cilj – rekao je Šibarević.

Odbornik SNSD-a Draško Ilić kazao je da je dio mreže saniran.

– U pojedinim ruralnim dijelovima mreža je stara i na njoj nije rađeno od elektrifikacije. Treba je mijenjati jer često dolazi do kratkih spojeva, od kojih nastaje šteta u domaćinstvima, uređaji crkavaju. Nadam se da će Skupština grada ukazati koje su manjkavosti i gdje bi trebalo posvetiti veću pažnju elektrifikaciji – kazao je Ilić.

Digitalna brojila

U gradu je ugrađeno više od 15.000 digitalnih brojila sa mogućnošću daljinskog očitavanja potrošnje, odnosno 15 odsto od ukupnog broja kupaca. Distributivni gubici su smanjeni sa 19,93 odsto iz 2010. godine, na 12,77 odsto u 2015. godini.

Rekonstrukcija Rekonstrukcija Izgradnja

mreže trafo-stanica trafo-stanica

2013. 398.194 KM 200.000 KM 304.819 KM

2014. 502.858 KM 250.000 KM 275.476 KM

2015. 809.750 KM 433.904 KM 328.692 KM.

(Glas Srpske)