Vijesti 08.04.2018.

VELIKE IZMJENE U CENTRU BANJALUKE Stručnjaci se protive gradnji nebodera

ČITANJE: 1 minuta

Novim regulacionim planom za centralno gradsko područje predviđene su krupne izmjene jezgra Banjaluke, između ostalog, i gradnja modernih višespratnica, od kojih će najveće dvije zgrade biti do 15 spratova na lokaciji ispod Tehničke škole.

Višespratnica je planirana i na mjestu sadašnje „Ploče“ na Tržnici, kao i kod nekadašnjeg kina „Kozara“.

Na sve ove najave iz Gradske uprave, oglasio se i dugogodišnji arhitekta Predrag Mitraković koji je početkom devedesetih bio i načelnik gradskog odjeljenja za urbanizam.

On poručuje „gradskim ocima“ da je Banjaluka ravničarski grad sa strukturom iz perioda austrougarske i banovine i da nema tradiciju izgradnje nebodera.

– Svaki grad ima neboder, pa ćemo sada i mi imati neboder, to je logika kojom se nadležni vode sa ovim novim regulacionim planom. I neboder na Kastelovom ćošku u Gospodskoj ulici napravljen je pod političkom iznudom i ozbiljno je oštećen u zemljotresu – rekao je Mitraković za portal srpskainfo.com.

Podsjetimo, gradski arhitekta Ivan Rašković izjavio je nedavno da Banjaluka ima tradiciju nebodera, te da savremena tehnologija građenja parira trusnom banjalučkom području, a od čega građani najviše i strahuju nakon zemljotresa 1969. godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je takođe da se prilikom izrade ovog plana sa parkovima i trgovima, pokušala nastaviti nit koju je tridesetih godina prošlog vijeka uspostavio ban Milosavljević, te da su na nekoliko lokacija predviđeni neboderi koji su „obilježja velikih gradova i poslovnih zona“.

(Srpskainfo)