Biznis 04.03.2016.

Velike kompanije stale uz Apple u slučaju otključavanja smartphonea

ČITANJE: 2 minute
APPLE

Sve više velikih kompanija javno pruža podršku kompaniji Apple, koja se na sudu bori sa FBI-jem u slučaju otključavanja smartphonea.

FBI ima sudsko naređenje kojim se od Applea zahtjeva da pomogne u otključavanju iPhonea koji je pripadao napadaču iz San Bernardina Syedu Rizwanu Farooku.

Farook i njegova supruga su ubili 14 ljudi u kalifornijskom gradu u decembru, nakon čega ih je ubila policija. FBI želi otključati njegov iPhone, a porodice žrtava se slažu s tom odlukom.

Međutim, dvije grupe tehnoloških giganata koje nisu direktno uključene u ovaj slučaj, ali koje smatraju da će odluka suda urjecati i na njih, dale su podršku Appleu. Kompanija Apple je uložila žalbu na sudsku odluku tvrdeći da ne smije biti prisiljena da oslabi sigurnost vlastitih proizvoda.

Od softverske nadogradnje iz septembra 2014. godine, podaci na Appleovim uređajima, kao što su tekstualne poruke i fotografije, šifruju se po defaultu. To sprečava bilo koga bez odgovarajuće šifre da pristupi podacima. Nakon 10 pogrešnih pokušaja unošenja šifre, uređaj automatski briše sve podatke. Niko, pa čak ni Apple, ne može pristupiti podacima.

FBI je zatražio od Applea da pomogne u zaobilaženju prepreke i otključavanju Farookovog iPhonea. Agencija želi da se promijene podešavanja tako da se može unijeti neograničen broj pogrešnih šifri bez opasnosti od brisanja podataka, kao i da se napravi sistem za brzo unošenje različitih kombinacija šifre.

Apple tvrdi da će ovim potezima ugroziti povjerenje svojih kupaca i otvoriti vrata vladinim agencijama ka pristupu korisničkim podacima. Twitter AirBnb, eBay, Linkedin i Reddit su u grupi od 17 velikih online kompanija koje su zvanično pružile podršku Appleu u njegovom sporu sa FBI-jem.

Drugu grupu čine Amazon, Cisco, Facebook, Google, Microsoft, Mozilla, Pinterest, Snapchat, WhatsApp i Yahoo, kompanije koje su podnijele odvojene podneske.

Odvojene podneske su podnijele i kompanije Intel i AT&T.

Salihin Kondoker, čija je supruga preživjela nakon što je ustrijeljena tri puta u decembru, također podržava Apple, ali su članovi porodica drugih žrtava uz FBI.

(Klix)