Politika 08.03.2016.

Velike tehnološke kompanije protiv Trampa

ČITANJE: 1 minuta
Tramp-i-Kuk
Šefovi velikih tehnoloških kompanija i republikanski senatori žele da spriječe Donalda Trampa da dobije nominaciju za predsjednika SAD jer vodi politiku koja njima ne odgovora.

Šef “Epla” Tim Kuk, “Tesle” Elon Musk, “Alfabeta” Leri Pejdž kao i kreator “Napstera” Šon Parker učestvovali su na tajnom sastanku čija ja glavna tema bila – kako spriječiti Trampa u njegovom pohodu na republikansku nominaciju, navodi “Hafington post”.

Taj sastanak, u okviru Svjetskog foruma američkog Enterprajs instituta, organizovan je na obalama američke savezne države Džordžije.

Osim tehnoloških lidera, na sastanku su bili i lideri Republikanske stranke, poput čelnika republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, bivšeg predsjedničkog savjetnika Karla Rouva i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa.

Novinari nisu imali pristup sastanku tako da nije objelodanjena startegija za rušenje Trampa.

“Biznis insajder” ocjenjuje da je pred republikancima težak zadatak jer Tramp dobija veliki broj glasova.

Iako je doživio poraz u Kanzasu, nastavi li da niže pobjede kao do sada, Tramp će postati predsjednički kandidat.

Do 15. marta biće raspodijeljeno 58 odsto delegata za finalnu konvenciju, a republikanci strahuju da bi do tada Trampova prednost mogla biti prevelika.

Kako javljaju mediji, konzervativni politički komentator Bil Kristal naveo je da su akteri sastanka opisali Trampa kao “avet” koja opsjeda Svjetski forum.

U međuvremenu, veliki mediji u SAD navode da su savjetnici predložili Marku Rubiju da se povuče iz kampanje prije izbora u njegovoj Floridi 15. marta i da pozove birače da glasaju za Teda Kruza a protiv Trampa.

Međutim, Rubio, za sada, odbija da odustane.

Donald Tramp trenutno vodi u trci za republikansku nominaciju, uprkos udruženim medijskim i pritiscima iz republikanskog vrha koji ga ne žele u trci za Bijelu kuću.

(Agencije)