Region 02.06.2021.

Veliki broj vjernika dočekao mitropolita Joanikija u Podgorici (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Uz aplauz vjernika i sveštenstva ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je dočekan novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji služi večernju službu u tom hramu.

Zbog velikog broja vjernika za saobraćaj je zatvoren bulevar ispred hrama, a nakon dočeka oglasila su se zvona, dok su vjernici skandirali “vladiko, sokole”, prenijela je RTCG.

Među okupljenima koji su dočekali mitropolita je i premijer Zdravko Krivokapić koji je u obraćanju mitropolitu Joanikiju rekao da ne bi uradio ništa što je na štetu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i obećao da će Temeljni ugovor biti potpisan, navodi RTCG.

On je od Joanikija zatražio oprost ako je, kako je rekao, uradio išta loše, a nakon što se obratio mitropolitu zajedno su se uputili prema hramu, gdje su njihov ulazak vjernici propratili aplauzom.

Joanikija je ispred hrama osim Krivokapića dočekala i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, a događaju je prisustvovao i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, kao i poslanik Demokrata Boris Bogdanović.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da narodu u Crnoj Gori treba malo više povjerenja, strpljenja i sloge.

“Svi imamo različita mišljenja i hvala Bogu da je tako. Ali, kada težimo Bogu svi ćemo naći zajedno zajedničko rješenje”, poručio je mitropolit Jaonikije u obraćanju vjernom narodu koji ga je dočekao ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Joanikije zahvalio se na podršci i ljubavi vjerujućeg naroda.

“Radujem se i što je ova nova vlast ovdje sa nama. Smijenili su jedan režim paganstva koji se usudio da udari na Crkvu i na svetinje i koji je htio da zavadi ovaj narod. Mi smo jedna porodica, hvala vam na jedinstvu”, poručio je vladika.

Prema njegovim riječima, na Saboru Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Beogradu Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ga je predložio za mitropolita i tu nije bilo nikakvih nedoumica.

“Nije lako sjesti na ovu svetu stolicu, posebno proslavljenu mudrošću i blagoslovom našeg mitropolita Amfilohija koji je podnio veliku žrtvu u Crnoj Gori do samog kraja”, rekao je mitropolit Joanikije.

On je izrazio zahvalnost što su arhijereji na Saboru tako odlučili prema Crnoj Gori i prema svetinjama i narodu.

“Dobili smo i novog episkopa Metodija. Mislili su na našu crnu Goru. Patrijarh je obećao da će da dođe na Cetinje na ustoličenje, nadam se da će to biti uskoro”, istakao je mitropolit Joanikije.

Službi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovali su crnogorski premijer Zdarvko Krivokapić, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, ministar prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić, te lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

(SB)