Svijet 24.12.2022.

Veliki neredi u Parizu i sukob Kurda i policije (FOTO, VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Veliki neredi i sukob demonstranata i policije dogodio se danas u Parizu tokom protesta koji su održani u čast trojice Kruda koji su ubijeni u petak u glavnom gradu Francuske.

Stotine članova kurdske zajednice u Parizu izašlo je na proteste gdje su mahali zastavama Kurdistanske radničke partije PKK te su držali fotografije trojice kurdskih aktivista koji su ubijenu u januaru 2013. godine također u Parizu.

“Ono što osjećamo je tuga i nerazumijevanje. Ovo nije prvi put da se dešava”, rekla je 23-godišnja studentica, prenosi Klix.ba.

Foto: EPA

Iako su protesti započeli kao mirna šetnja, vrlo brzo su se pretvorili u nasilni okršaj sa policijom. Demonstranti su prevrnuli i zapalili najmanje četiri automobila, a brojni kontejneri zapaljeni su u blizini Palate Republike. Snage sigurnosti i brojni pripadnici policije odgovorili su na ove aktivnosti bacanjem suzavaca što je doprinijelo eskalaciji sukoba.Podsjetimo, 69-godišnji muškarac u Parizu je u petak iz pištolja ubio tri Kurda te je ranio još tri osobe. Nakon hapšenja, napadač je priznao kako su motivi za napad rasističke prirode.

Napad se dogodio u trgovačkom dijelu grada koji je naročito popularan među kurdskom zajednicom.

Pucnjava se dogodila u kurdskom kulturnom centru i dvije susjedne prostorije, uključujući i frizerski salon koji također drže Kurdi. Ovaj dio je centar okupljanja kurdske zajednice u Parizu”, piše francuski Le Monde.

Foto: EPA

Inače, napadač je još od ranije poznat policiji. Prvi put je osuđen 2017. godine na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci zbog posjedovanja oružja. U junu 2022. godine ponovo je osuđen na 12 mjeseci zatvora za djelo nasilja, ali je u ovom slučaju u toku žalba.

Povodom napada oglasio se i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je naredio šefu policije Pariza da se sastane s čelnicima kurdske zajednice.

“Kurdi u Francuskoj su bili meta odvratnog napada koji se dogodio u srcu Parizu”, poručio je Makron.

Oznake: Kurdi, Pariz, Sukob