Biznis 05.04.2016.

Veliki potencijal RS za energetsku efikasnost

ČITANJE: 2 minute
energetska efikasnost

BANJALUKA – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, zajedno s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju – GIZ, organizovali su  u Banjaluci radionicu o temi “Ekonomski efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu”.

Cilj radionice bio je da se prezentuju svi efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu, kao i da se analiziraju uticaji na privrednu aktivnost, nezaposlenost, fiskalni sistem i drugo. Tako su na ovom skupu prezentovani ekonometrijski modeli koji su razvijeni u drugim zemljama, za potrebe analize efekata i planiranja ulaganja u oblast energetske efikasnosti.

Predavači na radionici su bili uvaženi stručnjaci iz ove oblasti koji su radili na više istraživanja iz oblasti energetske efikasnosti i učestvovali u izradi modela za analizu ekonomskih efekata u drugim zemljama.

Miloš Jokić, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rekao je da sprovođenje mjera za unapređenje energetske efikasnosti prouzrokuje višestruke koristi. “Neke su odmah vidljive, kao što je smanjenje potrošnje energije, smanjenje troškova energije i ostvarenje odgovarajućih ušteda”, rekao je Jokić. Naglasio je da je veoma bitno analizirati te efekte na nivou ukupne ekonomije, u smislu pokretanja privredne aktivnosti, stvaranja novih radnih mjesta, smanjenja javnih rashoda, odnosno povećanja javnih prihoda.

“Modeli koje smo ovdje imali priliku da vidimo od strane izuzetno kvalitetnih predavača nam predstavljaju instrument da sve te efekte analiziramo zajedno i napravimo jednu kvalitetnu cost benefit analizu, koja će nam omogućiti praćenje efekata postojećih projekata, ali i dobru osnovu za planiranje i kreiranje novih politika”, rekao je Jokić. Dodao je da dosadašnja iskustva pokazuju da je period otplate za pojedinačne investicije otprilike od osam do deset godina, što govori da se iz vlastitih ušteda koje se ostvaruju, mogu finansirati investicije u sektoru građevinarstva. Rekao je i da će, u skladu s novim Zakonom o uređenju prostora i građenju i podzakonskim aktima koji su usvojeni, sve nove zgrade i objekti morati imati urađen energetski pregled. “Naravno, to stvara povoljnije uslove na tržištu s obzirom na to da će naši građani sada biti u mogućnosti da znaju kakav objekat kupuju, odnosno koja su energetska svojstva objekata”, rekao je Jokić.

Ulrike Ler, iz Njemačkog instituta za istraživanje ekonomskih struktura, rekla je da Njemačka ima velika iskustva u oblasti energetske efikasnosti. “Mogu reći da u RS postoji veliki potencijal za bavljenje energetskom efikasnošću, što može donijeti brojne prilike za zapošljavanje. Ono što mogu reći za projekte energetske efikasnosti je da se sve te investicije brzo isplate”, rekla je Lerova.

(Nezavisne novine)