Vijesti 22.02.2024.

Veliki požar kod Dervente, planulo nisko rastinje

ČITANJE: 2 minute

U mjestu Gornji Detlak kod Dervente večeras se raširio požar koji je tokom dana zahvatio nisko rastinje.

Vatra se raširila zbog jakog vjetra, a mještani strahuju da se ne približi obližnjim šumama, ali i kućama…

Mještani su na društvenim mrežama objavili i snimak požara, gdje navode da su i prije pisali i upozoravali o opasnostima koje može izazvati nekontrolisano spaljivanje biljnog otpada i niskog rastinja y uslovima za širanje požara.

– Tokom dana buknuli su požari niskog rastinja na više lokacija i vatrom su zahvaćene veće površine gorivog materijala i to na 12 kilometru u Bosanskim Lužanima, Omeragićima, Gornjem Detlaku i Novim Lužanima. Ekipe su još uvijek na terenu u Novim Lužanima i Gornjem Detlaku – kazali si iz vatrogasno – spasilačke jedinice apelujući na stanovnike da ne spaljuju biljni otpad bez odobrenja i ako unaprijed nisu obezbjeđeni uslovi za kontrolisano spaljivanje.

– Strogo je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru u prisustvu jakog vjetra i visokih temperatura, te su za to predviđene kazne do 1.000 KM – istakli su iz ove jedinice, prenosi Glas Srpske.

Zaustavljeno širenje vatre

Požar koji je izbio u derventskom naselju Gornji Detlak i prijetio da se proširi vatrogasci su večeras stavili pod kontrolu, rečeno je iz gradske Vatrogasno-spasilačke jedinice odakle pozivaju stanovništvo da ozbiljno shvate upozorenje koje se tiče paljenja vatre na otvorenom.

Požar u Gornjem Detlaku prijetio je da zahvati veću površinu, ali je stavljen pod kontrolu, a prethodno ugašeni požare u još nekoliko naselja.

– Naši pripadnici su još na terenu u Gornjem Detlaku, presjekli smo širenje požara i stavili ga pod kontrolu. Očekujemo da za nekih sat-dva ugasimo ovaj požar koji je prijetio da ugrozi zasad lješnjaka, proširi se na šumu ili prema kućama. Sada je požarište okruženo sa svih strana – dodali su iz ove jedinice.

U Derventi je od 15.00 časova na nekoliko lokacija gorjelo nisko rastinje, bile su zahvaćene veće površine gorivog materijala, ali su vatrogasci uspjeli da istovremeno na više lokacija spriječe dalje širenje požara.

– Uspjeli smo da ugasimo požar i na 12 kilometru, zatim u Bosanskim Lužanima, Omeragićima i sada još gasimo u naselju Gornji Detlak i Novim Lužanima. Bile su ugrožene kuće, pčele i druga materijalna dobra – navode iz derventske Vatrogasno- spasilačke jedinice, prenose mediji.

Oznake: Derventa, Požar