Vijesti 04.05.2016.

Veliki požar u Kanadi: Najveća evakuacija u istoriji

ČITANJE: 3 minute
kanada pozar
Zbog velikog požara koji se, usljed vjetra i visokih teperatura vazduha, nekontrolisanom brzinom širi naređena je evakuacija oko 100.000 stanovnika grada Fort Mekmari, što je i najveća evakuacija u istoriji Kanade, a zvaničnici upozoravaju da bi situacija mogla da se pogorša, javili su lokalni mediji.

Za sada nema povrijeđenih, a oko 80.000 ljudi je već napustilo svoje domove, navodi AP.

U samo jednom predgrađu u požaru je uništeno 80 odsto domova, a značajno je oštećena imovina u brojnim drugim naseljima u gradu, u oblasti Alberte.

Požar se nekontrolisano širi zbog vjetra koji duva brzinom od 50 kilometara na sat i vrlo brzo širi plamen ka neseljenim područjima.

Osim vjetra, u ovoj oblasti je zabilježena i rekordno visoka temperatura za ovo doba godine od 30 stepeni Celzijusa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Brus Majer rekao je da je angažovano devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera i oko stotinu vatrogasaca, a 160 policajaca je mobilisano za sprovodenje evakuacije.

Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP.

“Situacija je zastrašujuća. Trenutno smo koncentrisani isključivo na bezbjednost ljudi, da ih iselimo iz grada i smjestimo negdje gdje će biti bezbjedni”, rekla je premijerka Alberte Rejčel Notli na konferenciji za novinare.

Menadžer za šumarstvo Berni Šmit istakao je da i dalje postoji opasnost od “veoma visokih temperatura, relativno niske vlažnosti i snažnih vjetrova”.

Šef vatrogasne službe Darbi Alen rekao je za jedan kanadski medij da pojedini šumoviti dijelovi u gradu i dalje u plamenu, ali da trenutno ne gore građevine.

On je dodao da je zabrinut zbog oblaka dima, koji može da vidi sa svog prozora, kao i zbog vjetra i pravca njegovog duvanja i upozorio da da razarajući efekti mogu biti još veći.

Kanadski mediji navode da su prijavljene eksplozije jedne bezinske pumpe i jednog hotela, a u plamenu je i lokalno kamp naselje.

Aerodrom je i dalje otvoren, ali je bolnica zatvorena, prenosi Rojters.

Hitne službe apeluju na građane koji osjete poteškoće sa disanjem da se obavezno jave ljekarima jer je vazduh pun dima i toksičnih čestica.

U saopštenju lokalnih vlasti o evakuaciji, apeluje se na građane da zbog gužvi na autoputevima budu strpljivi, da voze bezbijedno i uvaže pravila prolaska kola hitne pomoći.

Naftne kompanije, koje su od ključnog značaja za lokalnu privredu, postavili skloništa u svojim naseljima za kanadske i strane radnike.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini u svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Požar je izbio u nedjelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do “drastične promjene vjetra”, istakao je Bi-Bi-Si.

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima.

BBC javlja da je do sada uspješno evakuisano oko 60.000 ljudi, dok kanadski mediji javljaju da se ukupan broj evakuisanih građana kreće do 100.000 ljudi.

https://youtu.be/JvgqTARXdIA

(Agencije)