Vijesti 05.11.2020.

VELIKI PROJEKAT REKONSTRUKCIJE: Izgrađeno više od 270 kilometara nove elektrodistributivne mreže

ČITANJE: 2 minute

Elektrodistributivno preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka izgradila je više od 270 kilometara nove elektrodistributivne mreže u velikom projektu rekonstrukcije, čime je više desetina hiljada potrošača dobilo daleko kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

U okviru projekta koji je počeo prošle godine i koji se odvija na području svih radnih jedinica preduzeća, postavljeno je 5.000 novih betonskih stubova na srednjonaponskoj i niskonaponskoj mreži, navodi se u saopštenju “Elektrokrajine”.

Za potrebe rekonstrukcije “Elektrokrajina” je do sada uložila više od pet miliona KM iz povoljne kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Iz “Elektrokrajine” Banjaluka napominju da ovaj višegodišnji investicioni ciklus, vrijedan oko 30 miliona KM, u drugoj fazi predviđa izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnju 25.000 digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje, što će povećati efikasnost obračuna i naplate električne energije i značajno smanjiti distributivne gubitke preduzeća.

“Elektrokrajina” je za devet mjeseci ove godine iz vlastitih sredstava uložila 10 miliona KM u izgradnju i sanaciju elektromreže i trafo-stanica, što je dovelo do stabilnije i pouzdanije isporuke električne energije.

Preduzeće se istovremeno nalazi u procesu potpune reorganizacije i prilagođavanja radnih procesa odredbama novog Zakona o električnoj energiji, u sklopu čega će zaključno sa krajem ove godine u potpunosti prestati sa poslovima snabdijevanja kupaca i postati isključivo operator distributivnog sistema.

“Elektrokrajina” Banjaluka je u dosadašnjem procesu reorganizacije već ostala bez 2.500 najvećih kupaca čije snabdijevanje je preuzela nadležna direkcija “Elektroprivrede Republike Srpske” u Trebinju.

Ovo je presudno uticalo na smanjenje devetomjesečnih poslovnih prihoda preduzeća za više od 25 odsto, odnosno za 41,8 miliona KM, u odnosu na isti period prošle godine.

Prilagođavanje novoj organizaciji dovelo je do neophodne optimizacije broja zaposlenih prilikom čega su “Elektrokrajinu” ove godine, dobrovoljno uz isplaćene stimulativne otpremine, napustila 422 radnika, te je preduzeće zaključno sa krajem septembra imalo 1.445 zaposlenih.

“Elektrokrajina” je za potrebe stimulativnih otpremina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika sa pripadajućim porezom isplatila 16,3 miliona KM, što je uticalo na povećanje poslovnih rashoda po tom osnovu.

Pomenute okolnosti gubitka najvećih kupaca i isplata odlazećih radnika, uz generalno nešto manju potrošnju električne energije zbog pandemije korona virusa, uticale su da “Elektrokrajina” devet mjeseci 2020. završi sa gubitkom u iznosu od 23,4 miliona KM.

Uprkos svim izazovima, “Elektrokrajina” je u obračunskom periodu uspjela smanjiti ukupna potraživanja i plasmane za skoro 11 miliona KM, odnosno za 13,7 odsto.

“Elektrokrajina” Banjaluka je u ovoj godini unaprijedila ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbjeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlaštene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate uz redovnu isplatu svih primanja zaposlenih.

(Srna)

Oznake: Elektrokrajina