Region 01.01.2021.

VELIKI ZNAČAJ ZA INDUSTRIJU: Otvoren gasovod “Balkanski tok”

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je rano jutros u Gospođincima, u opštini Žabalj, novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske granice do mađarske granice.

“Ovo je važan i veliki dan za našu zemlju”, poručio je srpski predsjednik na ceremoniji otvaranja. Vučić je čestitao izvođačima na ogromnom poslu koji je dobro urađen i poželio srećnu Novu godinu.

“Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju”, rekao je predsjednik.

“Neka gas krene i da budemo još uspješniji i želim vam dobro zdravlje, živjelo prijateljstvo Srbije i Rusije”, poručio je.
Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po cijeni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdijevali.

Vučić je podsjetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

“Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas”, rekao je on.

Energetska sigurnost Srbije, regiona i Evrope

Otvaranju su prisustvali dirketor Srbijagasa Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsjednik kompanije “Energotehnika Južna Bačka” Dragoljub Zbiljić.

Ambasador Rusije je na svečanoj ceremoniji rekao da je gasovod najbolji poklon Srbiji za Novu godinu i da je veliki događaj u razvoju bilaterlanih odnosa dviju zemalja.

On je naveo da će gasovod obezebediti energetsku stabilnost same Srbije i daće joj mogućnost za dalji razvoj infrastrukture.

Prema njegovim riječima gasovod će obezbijediti energetsku sigurnost regiona, centralne Evrope ali i šire.

“Srbija će postati privlačnija za nove investicije, a postaće i tranzitna zemlja za gas što daje više mogućnosti”, rekao je on.
Bajatović je upoznao Vučića sa karakteristikama gasa, navodeći da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa:

“Odavde ćemo početi da snabdijevamo Srbiju, snabdevaćemo zemlju sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci. Imaćemo manje troškove za sistem i moći ćemo bolje da snadbevamo Srbiju sa te tri tačcke, nemamo dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100 odsto”.

Bajatović je rekao da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz “Balkanskog toka” trebati Evropi.

On je najavio da će se razraditi planovi za ubrzanu gasifikaciju i naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd – Banjaluka.

“Otvoriće nam se ”Horgoš”, što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, vjerovatno, Sjevernom toku 1 i 2”, rekao je on, navodi “Sputnik”.

Balkanski tok – najsavremeniji materijali i oprema

U gasovod su ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra.

U Srbiju ulazi od Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.

Prva dionica je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Balkanski tok je dio gasovoda “Turski tok”, projekta ruskog “Gasproma” i turskog “Botaša”, koji bi trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj dio gasovoda nazivaju “Balkanski tok”.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

(Sputnjik)