Magazin 25.01.2016.

Velikiću uručena NIN-ova nagrada za “Islednika”

ČITANJE: 1 minuta
ninova nagrada
Književniku Draganu Velikiću danas je svečano uručena NIN-ova nagrada za roman “Islednik”, a pisac je izjavio da “poslednju ruku” knjige, kao i uvijek, treba da ispišu čitaoci.

Velikić je u Skupštini grada zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja koje je prvi put bilo pokrovitelj dodjele te prestižne nagrade koju su, kako kaže, godinama stvarali veliki pisci.

Velikić je, govoreći o svojoj knjizi, istakao dio u kome majka kaže djetetu da neće svijet propasti zbog rupe na ozonskom omotaču, niti zbog vanzemaljaca, već zbog laži.

Pisac je upozorio da je, nažalost, u Srbiji kulturu zamijenila estrada i naglasio da su nepismeni Srbi više poštovali svoju kulturu nego što je to sada slučaj.

“Šta se to desilo sa nama”, zapitao je Velikić, podsjetivši da su u staroj Jugoslaviji u svakoj kući regale u dnevim sobama krasila djela velikih domaćih autora, poput Ive Andrića, Borislava Pekića, Meše Selimovića i mnogih drugih, a što sada nije slučaj.

Nagradu je uručio ministar kulture Ivan Tasovac, a pored velikog broja ličnosti iz svijeta književnosti i javnog života prisustvovali su i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, javlja Tanjug.

-Za mene je velika privilegija i čast što mogu da ovogodišnjem dobitniku Draganu Velikiću uručim nagradu za roman Islednik- rekao je Tasovac.

(Agencije)