Magazin 25.01.2021.

VELIKO INTERESOVANJE: “Edit Pjaf” Đurđe Vukašinović ponovo na sceni Banskog dvora

ČITANJE: 2 minute

Zbog velikog interesovanja publike, kabaretska predstava Edit Pjaf koja je autorski projekat glumice Đurđe Vukašinović na repertoaru je i ove godine, a biće izvedena večeras u 20 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu, saopšteno je iz Banskog dvora.

Edit Pjaf ne samo da slovi za jednu od najboljih francuskih pjevačica, ona predstavlja francusku nacionalnu muzičku ikonu.

Decenijama su njen lik i djelo predmet inspiracije i pažnje mnogih umjetnika, kako u svijetu, tako i kod nas. Glavni pokazatelj besmrtnosti njenog lika i svevremenosti njenog đela jeste nagrada Oskar koja je pripala, tada mladoj glumici, Marion Kotijar 2008. godine za tumačenje lika Edit Pjaf u filmu “Život u ružičastom”.

Edit Pjaf je nosilac tragičke krivice: djetinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka. U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, takođe uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan.

Ova kabaretska predstava ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovjekovog egzistiranja, već postavlja hipotezu navodeći gledaoca da je sam potvdi.

Nakon ovog komada gledalac ne odlazi sa nizom pitanja koji vode u besmisao, već odlazi sa odgovorom koji otkriva smisao. A smisao je čista ljubav koja nudi slobodu.

Biografija

Đurđa Vukašinović, rođena 17. 09. 1986. godine u Novoj Gradišci.

Gimnaziju, društveno – jezički smjer, završila je u Subotici. Diplomirala je glumu u klasi profesora dr Vladimira Јevtovića. Master iz glume završila je u klasi profesora Nenada Bojića predstavom “Edit Pjaf” braneći tezu “Policentričnost glumca”.

Nosilac je crnog pojasa I DAN u karateu. Za potrebe predstava svira gitaru, ukulele, frulu, kaval i harmoniku. Bavi se pjevanjem tradicionalnih pjesama sa Balkana, te ruskih i romskih pjesama, kao i francuskih šansona.Igrala je na svjetskim scenama: u Parizu, Izmiru, Sankt Peterburgu, Bratislavi, Solunu…Stalni je član Đečijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada. Na Festivalu mladog glumca “Zaplet”, Banjaluka 2009. godine dobila je nagrada za najbolju glumicu za ulogu Pandore u predstavi “Tajni dnevnik Adrijana Mola”. U Istočnom Sarajevu na LUT FESTU, 2013. godine dobija specijalnu nagradu za ulogu Tobija u predstavi “Bajka o psiću”.

Godine 2019. na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici dobija nagradu za glumačko/animatorsko majstorstvo za ulogu Јežurka u predstavi “Јeževa kućica”.

Osnivač je Muzičkog teatra “Mačak”.

(SB)