Vijesti 22.04.2016.

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH: Popis neće propasti

ČITANJE: 4 minute

velimir jukic

Popis, kao izuzetno kompleksan i značajan projekat za BiH i njene građane, neće propasti, kaže u intervjuu direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

– Trenutno radimo na tome da u narednih nekoliko dana predstavnici sve tri statističke institucije postignu saglasnost o spornim pitanjima – naglasio je Jukić.

* GLAS: Centralni popisni biro dugo bezuspješno pokušava da dođe do jedinstvenih pravila za obradu podataka. Da li vjerujete da će sada, kada je već upaljeno crveno svjetlo, doći do dogovora?

JUKIĆ: Naše opredjeljenje je da se postigne dogovor i da rezultati budu objavljeni u zakonskom roku. Agencija za statistiku BiH će dostaviti izvještaj sa zadnje sjednice Centralnog popisnog biroa Savjetu ministara na izjašnjenje. U međuvremenu, činim sve što mogu da predstavnici sve tri statističke institucije postignu saglasnost o jedinstvenom programu obrade podataka popisa u kojem su sadržana i sporna pitanja u vezi sa setom pravila za izvođenje rezidenta.

* GLAS: Mnogi zvaničnici, a naročito bošnjački tvrde da je glavna odgovornost na Agenciji za statistiku. Kako to komentarišete?

JUKIĆ: U Zakonu o popisu jasno su definisane obaveze i odgovornosti svih učesnika u popisu, pa tako i svake od statističkih institucija.

* GLAS: Nakon posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa rekli ste da ćete o svemu obavijestiti Savjet ministara. Šta od njih očekujete?

JUKIĆ: Agencija za statistiku BiH odgovara za svoj rad Savjetu ministara BiH i u skladu s tim obavezna je da ga informiše o svim aktivnostima pa tako i o popisu kao važnom državnom projektu.

* GLAS: Da li postoji mogućnost da BiH na kraju konstatuje da je uzalud potrošeno oko 50 miliona maraka?

JUKIĆ: Popis, kao izuzetno kompleksan i značajan projekat za BiH i njene građane, neće propasti. Međunarodna monitoring misija je pozitivno ocijenila sve do sada urađene aktivnosti. Zbog toga i sada, dok tražimo rješenja spornih pitanja, sve radimo uz konsultacije sa međunarodnim ekspertima s ciljem da ispoštujemo Zakon o popisu i međunarodne standarde za popise. Kao što znate, cilj popisa i jeste da rezultati koje dobijemo budu kvalitetni i međunarodno uporedivi statistički podaci.

* GLAS: Da li među trojicom čelnika Agencije za statistiku BiH postoji potpuna saglasnost o tome kako treba da budu utvrđena jedinstvena pravila za objavu podataka popisa?

JUKIĆ: Nemamo jedinstven stav samo u pogledu korišćenja nekih statističkih metoda koje će se koristiti u obradi podataka popisa.

* GLAS: Koje su ključne razlike između prijedloga koji je ponudio Zavod za statistiku Republike Srpske i onog koji je predložila Agencija za statistiku BiH?

JUKIĆ: U prijedlogu jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji je sačinila Agencija za statistiku BiH, u potpunosti su uključene preporuke Međunarodne monitoring misije u vezi sa izvođenjem rezidenta. Republički zavod za statistiku se ne slaže sa nekim od preporuka, naročito u smislu korišćenja nekih statističkih metoda i pitanja 40 za definisanje rezidenta.

* GLAS: Šta je pokazao kontrolni popis i šta će biti sa onih spornih oko 191.000 popisnica?

JUKIĆ: Šta će pokazati postpopisna anketa odnosno kontrolni popis, znaćemo kada bude usaglašena definicija stalnog stanovnika, odnosno kada budemo imali poznat ukupni broj stalnog stanovništva. Obrada podataka i analiza kontrolnog popisa radi se u odnosu na ukupni broj stanovnika. Cilj postpopisne ankete je da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa – indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

* GLAS: Da li postoji mogućnost da datum objave rezultata popisa bude pomjeren i da se prolongira kroz izmjene Zakona o popisu stanovništva i domaćinstava u BiH?

JUKIĆ: Trenutno radimo na tome da u narednih nekoliko dana predstavnici sve tri statističke institucije postignu saglasnost o spornim pitanjima sa ciljem da Agencija za statistiku BiH što prije uputi usaglašeni prijedlog jedinstvenog programa obrade podataka popisa Centralnom popisnom birou na usvajanje. O narednim aktivnostima javnost će biti blagovremeno informisana.

Istraga

* GLAS: Istragu o popisu i utrošku sredstava pokrenulo je i Tužilaštvo BiH. Da li ste i Vi davali izjavu i da li to smatrate, pored izjava političara, svojevrsnim pritiskom na agencije za statistiku? Kako komentarišete tvrdnje nekih bošnjačkih zvaničnika da bi popis trebalo da utvrdi da Bošnjaka u BiH ima više od 50 odsto?

JUKIĆ: Podržavam rad Tužilaštva BiH i zbog toga ne bih komentarisao njihov rad. Sve informacije vezane za taj predmet možete tražiti od Tužilaštva. Takođe, ne bih komentarisao izjave pojedinaca ili organizacija koje izlaze iz okvira struke, a tiču se rezultata popisa.

(Glas)