Magazin 30.07.2022.

Venecijanski filmski festival – politika, kanibalizam, vestern

ČITANJE: 5 minuta

Među 23 filma u konkurenciji na Venecijanskom filmskom festivalu 2022. su drama Merilin Monro, kanibalski roadmovie i mračna komedija o porodičnom životu. Osim toga, najstariji filmski festival na svijetu, koji se smatra dobrom polaznom pozicijom za nominacije za Oskara, prikazuje desetine drugih dugo očekivanih filmova u konkurenciji za Zlatnog lava i van nje. Tu su i filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije.

Od 31. avgusta do 10. septembra traje 79. izdanje filmskog festivala u gradu u laguni, čiji je program u utorak predstavio direktor Bijenala Alberto Barbera zajedno sa predsjednikom Bijenala Robertom Čikutom. Otvoriće ga film “Bijeli šum” (White noise) američkog reditelja Noe Baumbaha sa Gretom Gervig, Adamom Drajverom i Larsom Ajdingerom u glavnim ulogama.

Predsjednica žirija je američka glumica Džulijan Mur. Devet takmičarskih filmova dolazi iz  SAD, po pet iz Italije i Francuske i dva iz Irana. Penelope Kruz, koja je glumila u filmu Pedra Almodovara „Paralelne majke” (Madres paralelas), koji je otvorio prošlogodišnji festival u Veneciji prošle, glumi u filmu „L’ Immensita” (Beskonačnost) italijanskog reditelja Emanuela Krialezea.

Reditelj filma „Taksi Teheran” Džafar Panahi, o čijem se hapšenju u Iranu saznalo  sredinom jula, predstaviće se filmom „Khers Nist” („Bez medvjeda”). To je jedan od dva iranska filma u konkurenciji za Zlatnog lava. Romen Gavras, sin legendarnog reditelja Konstantina Koste Gavrasa, u Veneciji dolazi sa filmom „Atina”. Film tematizira društvene sukobe u predgrađu Pariza.

Njemačke zvijezde pored holivudskih velikana

Među velikanima za koje se očekuje da će proći crvenim tepihom su Timoti Šalame, Sejdi Sink, Adam Drajver, Olivija Vajld, Hari Stajls, Ana de Armas, Hju Džekman, Sigurni Viver i mnogi drugi.

Ali, tu su i zvijezde njemačkog govornog područja. Pored Kristofa Valca i Larsa Ajdingera, u jednom takmičarskom filmu igra i njemačka glumica Nina Hos. Ona glumi zajedno sa dvostrukom dobitnicom Oskara Kejt Blanšet, koja igra glavnu dirigentkinju u filmu “Tar” Toda Fildsa. Film priča fiktivnu priču o poznatoj dirigentkinji koja diriguje velikim njemačkim orkestrom. Film je djelimično snimljen u Drezdenskoj filharmoniji.

Među filmskim stvaraocima, takođe, reditelji art-filma dijele scenu sa poznatim holivudskim velikanima. Na najstarijem filmskom festivalu na svijetu premijerno se sa svojim filmovima predstavljaju Daren Aronofski, Endru Dominik, Alehandro Gonzales Injaritu, Luka Gvadanjini, Džoan Hog, Koji Fukada i Džafar Panahij.

Prvi Netfliksov film koji otvara festival

U konkurenciji za Zlatnog lava učestvuju ukupno četiri Netfliksove produkcije, uključujući “Plavušu” Endrua Dominika, u kojoj Ana de Armas tumači ulogu američke glumice Merilin Monro i ponovo prikazuje tragični život bivše seks ikone.

Netfliksu je pripala čast da prvi put otvori festival, crnom komedijom Noe Baumbaha „Bijeli šum” u kojoj glume Adam Drajver i Greta Gervig.

Timoti Šalame kao kanibal

Jedan od najiščekivanijih filmova je vjerovatno “I kosti i sve” (Bones & All) italijanskog reditelja Luke Gvadanjina. Timoti Šalame zajedno sa Tejlor Rasel igra osiromašeni ljubavni par kanibala.

Film se bavi “najsiromašnijim i marginalizovanim u Americi, neuspjehom američkog sna”, rekao je direktor Bijenala Alberto Barbera na predstavljanju programa festivala u utorak.

Preteče Oscara

Venecijanski filmski festival često nudi prvi pogled na buduće dobitnike Oskara. Reditelj filma „Čovjek ptica” Alehandro Gonzales Injaritu takođe se vraća na ostrvo Lido sa svojim najnovijim filmom. „Bardo” je Netfliksova komedija na španskom jeziku smještena u Meksiku.

Martin Mekdona je premijerno nastupio u Veneciji 2017. sa “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”. Njegov film je kasnije dobio nekoliko nagrada. Sa filmom ‘The Banshees Of Inisherin’, čija je radnja smještena u Irskoj, sa Brendanom Glisonom i Kolinom Farelom u glavnim ulogama, ove godine ulazi u festivalsku sezonu.

Kao i uvijek, neki od filmova koji ne uđu u konkurenciju dobiju toliko pažnje kao i filmovi koji se bore za glavnu nagradu – Zlatni lav. To uključuje psihološki triler režiserke Olivije Vajld „Ne brini draga” (Don't worry darling), sa Florens Pju i Harijem Stajlsom u glavnim ulogama, „Mrtav za dolar” (Dead For a Dollar), vestern Voltera Hila sa Kristofom Valcom u glavnoj ulozi i dokumentarni film „Zima u plamenu: borba Ukrajine za slobodu” Evgenija Afinejevskog.

Srpsko-hrvatska koprodukcija u Veneciji

U Veneciji će se takođe predstaviti i filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije. U pitanju seu debitantski igrani film „Da li ste vidjeli ovu ženu?” srpskog rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

U pitanju je priča o sredovječnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života „pokušava da iskoči iz svoje kože”. Glavnu ulogu filma tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Film „Da li ste videli ovu ženu?” producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi Film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Film će u Veneciji biti prikazan u okviru takmičarskog programa Nedelje kritike.

Asja iz Sarajeva

Novi dugometražni film makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske, Najsretniji čovjek na svijetu, imaće svjetsku premijeru u takmičarskom programu Horizonti.

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jedne subotu završi na speed-datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

(DW)