Vijesti 09.11.2017.

Vera Sladojević odlučila da se revanšira: Tužbe Centru i gradskoj skupštini!

ČITANJE: 2 minute

Nakon smjene u gradskoj Skupštini, a sada i tužilačke odluke da neće biti istrage protiv Vere Sladojević, jer nije bilo krivičnog djela, bivša direktorka banjalučkog Centra za socijalni rad odlučila je da se revanšira.

Tužiće one koje smatra odgovornima za sve što joj se dešavalo nakon slučaja “Kanada”. Tako bi građani iz svojih džepova mogli da plate tužbe i presude.

Dok jedni sa drugih prebacuju odgovornost, Sladojevićeva, mimo kamere poručuje da se politika dobrano uplela u njenu smjenu i da neće ostati nijema na silne optužbe.

“Tražiću sva svoja prava na sudu. Pokrenula sam upravne sporove i tužbe za klevetu. A oni neka postavljaju na čelo Centra one koji će zarad vlastitih interesa zgaziti sve što je sveto”, poručila je Vera Sladojević.

Tužila je Skupštinu grada i Centar za socijalni rad. Pošto je utvrđeno da nema odgovornosti za djela koja joj se stavljaju na teret, a to su, po anonimnoj prijavi, zloupotreba položaja i trgovina uticajem, pojedini odbornici gradske skupštine vjeruju u političku namještaljku.

Gradonačelnik poručuje, odgovornosti ima, ali ne naše.

“Druga stvar je odluka o smjeni ili postavljanju nekog. To je procjena da li neko dobro radi svoj posao ili ne radi i koja ne mora da bude i krivična odgovornost. Krivična odgovornost je još nešto više”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Odbornik Kluba “Sloboda”, Milenko Jaćimović, poručuje da je Sladojevićeva imala bezrezervnu podršku Budimira Balabana pa je, nakon njegovog odlaska iz DNS-a, i ona morala sa direktorske pozicije. Zato će da traži odgovornost gradskog Odjeljenja za socijalnu politiku.

“Sad se vidi da je ona informacija Odjeljenja koja je došla nama na Skupštinu i o kojoj se glasalo, a poslije nje ponovo i smjeni Vere Sladojević bio lažan i naravno tražićemo odgovornost kroz institucije sistema”, navodi
Milenko Jaćimović, klub odbornika “Sloboda”.

Načelnica tog odjeljenja odgovara da je sve bilo po zakonu i da svako za svoj rad treba da odgovara. Slučaj Centra za socijalni rad, kaže, bio je osjetljiv.

“Grad Banja Luka je uradio izvještaj na osnovu izvještaja nadležnih organa. Nije stavljao svoje zaključke niti Odjeljenja, niti gradonačelnika.Bilo kakve insinuacije ili bilo kakve usmene tvrdnje ovoga ili onoga padaju u vodu”, kaže Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Banja Luka.

Vera Sladojević smijenjena je u julu nakon slučaja “Kanada”, tačnije, afere zbog dvoje banjalučkih mališana koji su usvojeni u toj zemlji. Aktuelni vršilac dužnosti direktora je Dalila Bojić Rold, takođe kadar DNS-a. Konkurs za novog direktora biće ponovo raspisan nakon što je prvi poništen.

(ATV)