Vijesti 04.04.2016.

Verići: Česte nestašice vode i pored dvije vodovodne mreže

ČITANJE: 3 minute
Verici-voda-ATV

Vinka Savić iz sela Verići, poljoprivredni proizvođač i apsolutni rekorder u proizvodnji mlijeka na našim prostorima, ima 70 grla krupne stoke. Na težak rad je, priča, navikla, ali joj najgore pada to što često ostaje bez vode, i to pored gradske i stare seoske vodovodne mreže. Samo za stoku potrebno joj je 700 litara vode dnevno.

“Onda ima problema što ja imam puno stoke, a imamo i gradsku vodu koja je prošla ispod nas 200 metara, međutim, ta voda ne može ‘dobaciti’ do kuće, e to mi je sad problem”, kaže Vinka Savić, “Farma Savić” iz Verića.

Zato je Vinka prinuđena da koristi isključivo seosku vodu koja je doduše upola jeftinija od gradske. Međutim, seoski vodovod je zastario pa su česti kvarovi, posebno ljeti.

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje situacija je za sada, kažu mještani Verića, podnošljiva, iako su česte nestašice vode. Međutim, prve vrućine donijeće prave probleme i ozbiljne nestašice vode.

Zbog kvarova su tehničari Centra za razvoj i unapređenje sela stalno u akciji, ali to je samo privremeno rješenje, kaže direktor Centra Milenko Šarić. Zato je neophodno tražiti kadrovska ili neka druga rješenja.

“750 km seoskih vodovoda održava tehnička služba Centra za unapređenje sela koja broji slovom i brojem 12 zaposlenih. A između tih 12 zaposlenih samo je jedan građevinski inžinjer koji je praktično jedinstvena persona kada su u pitanju seoski vodovodi”, naglasio je Milenko Šarić, direktor Centra za unapređenje i razvoj sela.

Jedan stručnjak na raštrkano seosko pordučje ni izdaleka nije dovoljno, a nije dobro ni da sve obaveze budu na plećima gradskog vodovoda, smatra gradonačelnik. Rješenje vidi u osnivanju novog preduzeća koje će gazdovati, naplaćivati i održavati vodovod.

“Naše ljude moramo naviknuti da plaćaju vodu jer niko neće da plaća vodu, izvinjavam se onima koji plaćaju ali ogroman broj smatra da džaba treba da uživa jer su sami gradili, a ko im to održava? Onda će vama privatno preduzeće doći i naplatiti radove od vas”, izjavio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Niko ne bježi od svojih obaveza, tvrdi Slaviša Vučkovac, predsjednik Savjeta MZ Verići. Za razliku od Vinke, koristi gradsku vodu, kojom nije zadovoljan.

“Mi razumijemo da se mora plaćati, ali mora se to malo bolje i održavati, da voda nije prljava i da se ugrade filteri, jer i najmanja kiša pravi haos i nama dolazi mutna, crna, prljava voda”, istakao je Slaviša Vučkovac, predsjednik Savjeta MZ Verići.

Dok se ne donese konačna odluka kako će se riješiti problem vodosnadbijevanja u Verićima i okolnim selima, mještani će se, kažu, snalaziti kao i do sada. Šta god da gradski oci odluče, mještani će prihvatiti samo da napokon dobiju ispravnu vodu.

(Atv)