Vijesti 01.03.2016.

Verići-Mišin Han: Crna tačka koja odnosi živote!

ČITANJE: 3 minute
put-verici-misin-han
Na dionici puta Verići – Mišin Han dogodila se četvrtina od ukupnog godišnjeg broja saobraćajnih nezgoda na području Banjaluke, a na ovoj crnoj dionici život je izgubila trećina smrtno stradalih lica od ukupnog broja stradalih!

Prema informaciji o bezbjednosti na području grada, ovaj dio puta Banjaluka-Prijedor naglašen je kao dionica na koju treba obratiti posebnu pažnju sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju.

Crna tačka

Najviše saobraćajnih nezgoda u prošloj godini desilo se u užem gradskom području, gdje je smrtno stradalo dvoje ljudi. U isto vrijeme, na dionici puta Verići – Mišin Han smrtno je stradalo sedam lica.

Nerješiv problem

-Najviše saobraćajnih nesreća desilo se na užem području grada, i to 644, u kojima su dva lica smrtno stradala, 22 je zadobilo teže povrede, a 80 lica lakše. Na dijelu magistralnog puta Mišin Han – Verići dogodilo se 455 nezgoda u kojima je sedam lica smrtno stradalo. Ostale saobraćajne nezgode desile su se u drugim prigradskim naseljima- kažu u CJB Banjaluka u izvještaju koji je dostavljen Gradskoj upravi radi pripreme informacije.

Građani, kao i stručnjaci za bezbjednost saobraćaja, već godinama opominju da ovakvo stanje ne može samo da bude ostavljeno takvo kakvo jeste i da se iz godine u godinu broje mrtvi na jednim te istim dionicama. Razloga zbog kojih je ova dionica proglašavana “dionicom smrti” ima više, od stanja saobraćajnice, njene pohabanosti i deformacija, loše izvedenih nagiba, pa do bahate vožnje, vožnje u alkokholisanom stanju i ostalih faktora. Sve to zajedno daje tragičan rezultat u vidu broja stradalih, o kojem se za sada priča samo u godišnjim izvještajima, ali te izvještaje rijetko čitaju i oni kojima su izvještaji upućeni.

-Tom dionicom uvijek vozim maksimalno oprezno, jer svi znamo da svako malo neko strada. Tačno je i da ima veliki broj onih koji pretiču na nedozvoljnim mjestima, oduzimaju prednost, voze i po 200 kilometara na čas, ali nije sve do toga, jer još većih budala ima i na drugim dionicama, pa se ne gine i nema ovoliko nesreća. Treba ispitati da li je sve u redu, od kolotraga do nagiba, posebno na mjestima gdje se dešava najviše nezgoda. Strašno je to da se o tom problemu samo priča, a niko ne radi ništa da problem bude riješen. Ima tu i policije i kontrola, ali ne vidim da to daje neke rezultate – kaže vozač Mirko Babić.

Više smrtnih slučajeva

Osim ove dionice, crnu tačku predstavlja i dionica Kozarac-Lamovita, takođe na putu Banjaluka-Prijedor, kao i dionice u Potkozarju i Šargovcu.

U 2015. godini ukupno se desilo 2.718 saobraćajki, sa 20 smrtno stradalih lica, što je dvostruko više nego 2014. godine, kada je na putevima na području grada Banjaluka stradalo deset lica. Teško povrijeđenih bilo je 95, dok je lakše povrijeđenih bilo 315. U toku 2015. godine, organizovano je 17 akcija pojačane kontrole u saobraćaju, s akcentom na kontrolu brzine kretanja i vožnje pod dejstvom alkohola.

Zbog alkohola iz saobraćaja isključena 2.273 vozača

Tokom prethodne godine iz saobraćaja su isključena ukupno 2.793 vozača, od čega ogromna većina zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja su isključena 2.273 vozača, dok je zbog vožnje pod uticajem psihoaktivnih supstanci isključeno 15 vozača. Zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom iz saobraćaja je isključeno 406 vozača.

Što se tiče isključenja vozila iz saobraćaja, 366 vozila isključeno je zbog isteka registracije, dok je zbog tehničke neispravnosti “pored puta” ostalo 38 vozila.

(Press)