Vijesti 20.09.2015.

Veritas: Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom tamnom prošlošću

ČITANJE: 2 minute
hrastov

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas smatra da presuda Mihajlu Hrastovu na četiri godine zatvora zbog ubistva 13 pripadnika JNA pokazuje da Hrvatska, iako je članica EU, još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje prošlosti.

– To ne doprinosi ni utvrđivanju istine, ni pomirenju, a ponajmanje pravdi za žrtve – navode u Veritasu.
Naime, Hrastovu, pripadniku “posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac”, suđenje zbog ubistva 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu 1991, započelo je 1992. godine pred Županijskim sudom u tom gradu, a tri puta je oslobađan optužbe s obrazloženjem da je pucao u samoodbrani.
Te presude je, kako navode, Vrhovni sud Hrvatske ukidao dva puta, a u trećem slučaju je sam sproveo postupak i osudio ga na sedam godina zatvora.
Tu presudu je poništio Ustavni sud Hrvatske, a suđenje mu je ponovljeno i on je u septembru 2012. osuđen na četiri godine zatvora, što je u aprilu potvrđeno.
– Izrečena kazna mogla bi se protumačiti i kao nagrada Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, pošto ‘priznaje’ da je sve pripadnike JNA sam likvidirao, doduše, u nužnoj odbrani – navode u Veritasu.
Zanemarivanje dokaza, iskaza svjedoka koji su preživjeli masakr i nalaza vještaka balističara, koji ukazuju da je u ubistvima učestvovalo najmanje tri osobe, dovodi u sumnju i pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja, smatraju u Veritasu.
Podsjećaju i da su se pred Opštinskim sudom u Karlovcu, sa krivičnim, vodili i parnični postupci po tužbama preživjelih i porodica ubijenih pripadnika JNA protiv Hrvatske za naknadu štete, od kojih je većina još u toku.
U saopštenju se podsjeća da su pripadnici hrvatskog MUP-a i Zbora narodne garde zaustavili 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, dva vojna kamiona u kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su odložili oružje.
Po predaji, ubijeno je 13 vojnika srpske nacionalnosti, a četvorica su preživjela.

(Agencije)