Vijesti 20.01.2022.

VESELI NOVI KOMANDANT: Radujem se tijesnoj saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona i Oružanih snaga BiH

ČITANJE: 2 minute

General-major Anton Veseli preuzeo je danas komandovanje nad EUFOR-om od general-majora Aleksandra Placera na ceremoniji u bazi Butmir.

Veseli je ranije bio direktor obuke u Ministarstvu odbrane Austrije i šef kabineta ministra odbrane, saopšteno je iz EUFOR-a.

On je rekao da evropska zastava izražava ideale slobode, mira, solidarnosti i jedinstva naroda i da ne postoji bolji cilj od toga da se zajedničkim radom ovi ideali realizuju i u BiH.

– Zahvaljujem general-majoru Placeru i unaprijed se radujem tijesnoj saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona i Oružanih snaga BiH. Želim da za godinu dana sa ovog mjesta kažem da je moje putovanje za rezultat imalo osjetni napredak za sve građane BiH – dodao je Veseli.

Foto: Srna

Placer je rekao da je, kada je dolazio u BiH, bio impresioniran toplim i prijateljskim prijemom na koji je naišao.

– EUFOR je prisutan širom zemlje i dobro pripremljen da, ako to bude neophodno, dovede i u svoj sastav uključi svoje rezervne snage iz drugih zemalja. Vojnici EUFOR-a, za mene je bila čast služiti sa vama – dodao je Placer.

Ceremoniji su prisustvovali operativni komandant operacije “Altea” general-pukovnik Bris Ude i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

Tokom vojne svečanosti Ude je izvršio simboličnu primopredaju zastave EUFOR-a između generala Placera i Veselog.

laceru je dodijeljena medalja za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku EU za operaciju “Altea”.

On je vodio misiju EUFOR-a od januara 2021. godine i obezbijedio kontinuiranu podršku ove operacije bezbjednom i stabilnom okruženju u BiH, ističe se u saopštenju.

Placer je nadgledao zadatke EUFOR-a u realizaciji master plana za municiju, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, obezbijedio 10 miliona evra kao pomoć Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH i sprovođenje kombinovane i kolektivne obuke sa Oružanim snagama BiH.

(Srna, E.M)