Sport 18.10.2018.

VESLAJU OD BANJALUKE DO BEOGRADA Kajakaši Vrbasa u izazovu dugom 500 kilometara

ČITANJE: 2 minute

Kajakaši Vrbasa iz Banjaluke Saša Babić i Darko Savić krenuli su na put dug 500 kilometara – od Banjaluke do Begrada koji bi na čamcima trebalo da pređu za pet dana.

Dva kajakaša planirala su da dnevno prelaze po 100 kilometara, međutim, mnogo je faktora koji mogu uticati na dnevni raspored, a ukoliko sve bude išlo po planu oni će za pet dana uploviti u Beograd.

–  Ovo nije dionica od 350 kilometara kao drumskim saobraćajem, mnogo duža je staza rječnim putem i zaista ne znamo šta nas sve može očekivati na ovom putu. Krećemo ispred kluba, Vrbasom do Save u koju ulazimo u Srpcu, potom preko Hrvatske idemo do Srbije sve do ušća Save u Dunav. Na ruku nam ne ide nizak vodostaj, što nije u prvom dijelu toliki problem jer je Vrbas brza rijeka ali kada uplovimo u Savu imaćemo mnogo problema i biće mnogo veslanja – rekao je Savić koji je istakao da ovaj poduhvat nema nikakvu komercijalnu stranu.

-Mi smo imali podršku prijatelja i našeg kluba. Ovo ne radimo u komercijalne svrhe niti postoji bilo kakav povod osim sportskog. Nikada nismo veslali na ovakvoj dionici ali ukoliko je prođemo bez problema sasvim je sigurno da ćemo naredne godine ići i na duži put jer su reakcije na ovu ideju sjajne – rekao je Darko Savić.

Pripreme za ovaj poduhvat, ističu banjalučki kajakaši, trajale su mjesecima.

-Dugo smo smo u kajaku i još od djetinjstva razmišljali smo o ovom puduhvatu koji je malo neobičan međutim uvijek nam je nedostajalo i fizičke i logističke pripremljenosti. Sada smo uspjeli da se maksimalno pripremimo, imamo opremu, volju i želju i siguran sam da ćemo uspjeti. Pripremamo se kao za normalnu sezonu, u ovom periodu se veslaju duge kilometraže tako da će nam ovo ujedno biti i dobar trening. Veslali smo preko 50 kilometara dnevno, preko četiri mjeseca radimo na tome i siguran sam da smo spremni za ovaj poduhvat – rekao je Saša Babić.

Čudni pogedi u konzulatu

Darko Savić ističe da su ih mnogi shvatali neozbiljno kada su objavili svoju ideju, ali da danas imaju veliku podršku.

-Bili smo u Konzulatu Srbije gdje smo se prijavili, malo su nas čudno gledali ali smo morali ispoštovati proceduru. Znamo da postoje patrole i granice koje su na rijeci. Pečat će nam biti udaren na sred rijeke i veselimo se tome – rekao je Savić.

(Srpskainfo)