Region 27.07.2021.

VEZE POLITIČARA I KRIMINALACA: Dačić se prije 12 godina tajno viđao sa Mišom Bananom

ČITANJE: 3 minute

Aktuelni šef Skupštine, a tada ministar unutrašnjih poslova snimljen je 2009. tokom susreta s Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, osuđenim na 10 godina zatvora zbog šverca kokaina

Dokazi o sprezi dela policije s najmonstruoznijom kriminalnom bandom Veljka Belivuka iz dana u dan šokiraju javnost. Bezbednosni stručnjaci napominju da koljački klan Velje Nevolje, kao i bilo koji drugi, ne bi do te mere mogao da pusti svoje pipke bez logističke pomoći iznutra, a taj „modus operandi“ kriminalaca koji su duboko uvezani s policijskim i državnim strukturama – nije od juče, piše Kurir.

Ivica Dačić, aktuelni šef Skupštine a tada ministar policije, još pre 12 godina snimljen je tokom tajnih sastanaka s Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, saradnikom narko-klana Darka Šarića!

Kako ova hobotnica funkcioniše možda najbolje pokazuje upravo primer Dačića i njegovih najbližih saradnika iz kabineta u MUP koji su se čak devet puta sretali s Radulovićem. Podsećanja radi, kao bomba je 2013. odjeknula vest da se nekadašnji ministar policije Ivica Dačić tajno sastajao s Mišom Bananom, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog šverca kokaina, a i dalje je u bekstvu.

Službene tajne

Susrete s Radulovićem u beogradskim restoranima imali su Dačićevi ljudi iz kabineta – Branko Lazarević i Vanja Vukić, kao i tadašnji savetnik za bezbednost Ivica Tončev.

Ivica Dačić nije negirao poznanstvo s Radulovićem, ali je više puta rekao da ono datira iz vremena pre nego što je postao ministar policije. Međutim, snimci njihovih susreta su napravljeni u periodu od 29. novembra 2008. do 7. aprila 2009. baš u vreme njegovog ministrovanja, a kako je naveo Krik, Radulović se u tom periodu devet puta sastajao s njima.

O poznanstvu Dačića i Radulovića govorilo se i u kontekstu suđenja njegovom bivšem šefu kabineta u MUP Branku Lazareviću, koji se takođe vidi na snimcima koji su obelodanjeni. Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“. Ipak, 2019. godine Apelacioni sud oslobodio je Lazarevića optužbi za odavanje službene tajne.

„Blekberi“

Podsetimo, Dačić je 2013. kad su se informacije o njegovim kontaktima s Radulovićem pojavile u javnosti, govorio da je reč o „napadu na vladu“ politički motivisana afera. On je tada rekao i da se „ne bi prodao za ‘blekberi’“. Podsetimo, Lazarević je na saslušanju tvrdio da je od Miše Banane dobio takav telefon za sebe i za šefa.

Inače, Dačić je snimljen s Radulovićem u restoranu „Gušti mora“ 31. januara 2009. Deo restorana u kom su sedeli bio je zatvoren za posetioce, a na snimku je moglo da se vidi kako ručaju u prijateljskoj atmosferi. Dačić je, kako su preneli mediji, napustio restoran držeći kesu u ruci.

Marko Nicović: Poljuljali ugled

l Marko Nicović, nekadašnji šef beogradske policije, kaže za Kurir da je praksa u svakoj službi na svetu da policija ima svoje saradnike iz sveta kriminala, kako bi mogla da prati dešavanja u podzemlju, ali da ne bi smelo biti obrnuto, da kriminalci imaju svoje „saradnike“ u policiji:

– Tu su jasna pravila – kriminalac treba da radi za vas, da vam bude pomoć u operativnom radu, a nikako ne smete vi od njega da primite bilo šta. Ako to uradite, kriminalac vas drži na uzdi, vi radite za njega. Setimo se slučaja Miše Banane i Lazarevića,“blekberija“ koji se pominjao i optužbi za odavanje informacija i državne tajne. To je tragedija šta se dešavalo. Poljuljan je ugled policije.

(SB)

Oznake: Ivica Dačić