Magazin 16.12.2015.

Veze toliko intenzivne da jednostavno ne mogu opstati dugo

ČITANJE: 2 minute
Jake emotivne veze
“Ljudi misle da je srodna duša biće koje će im savršeno odgovarati i svi čeznu za njom. Ali prava srodna duša je ogledalo, osoba koja ti pokazuje sve što te sputava, osoba koja te potiče da promijeniš svoj život nabolje”, tvrdi Elizabeth Gilbert, autorka slavnog bestselera “Jedi moli voli”.

Gostujući u emisiji Oprah Winfrey, 5. novembra 2015. godine, popularna književnica rekla je da su, zapravo, male šanse da će se susret sa srodnom dušom završiti brakom.

-Takve su veze toliko intenzivne da jednostavno ne mogu opstati dugo- kaže Elizabeth.

-Prava srodna duša je vjerovatno najvažnija osoba koju ćeš ikada sresti, zato što će te mlatnuti o zid i probuditi te iz sna. Ali dovijeka živjeti sa srodnom dušom? Nema šanse. Previše je bolno. Srodne duše ti uđu u život samo da bi skinule još jedan sloj tebe, a onda opet nestanu. Zahvali Bogu na tome – objašnjava Elizabeth.

Srodna duša iz Elizabetinog realnog života je Brazilac Jose (u knjizi mu je ime Filipe). Nakon razvoda, naime, krenula je na put kako bi otkrila novu sebe, a poslije Italije i Indije, stigla je i do Balija gdje je upoznala Josea. Kada se to dogodilo, kaže Elizabeth, naučila je i što znači termin “srodna duša”. Jose je u njenom životu i ostao (vjenčanje je opisano u knjizi “Committed: A Love story”, objavljenoj 1. februara 2011. godine), ali ona kaže da se to vjerovatno mnogima neće dogoditi.

-To nije izmišljeni lik o kom maštate, to je neko pred i sa kim smo spokojni, potpuno svoji i kome možemo biti zahvalni čak i uz prvu jutarnju kafu na samom prisustvu. A nekada, pošto nas promijene, naše srodne duše ipak moraju otići iz našeg života i tako nam dopustiti da nastavimo pravo dalje svojim putem, samo srećniji i drugačiji – kaže ova poznata autorka.

(Lovesensa.rs)