Vijesti 17.03.2021.

Viber zajednica za podršku djeci i mladima

ČITANJE: 2 minute

Savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” napravila je Viber zajednicu na kojoj korisnici mogu dobiti informacije o njihovom radu, te pristup edukativnim tekstovima koji im mogu pomoći prilikom rješavanja problema, pišu “Nezavisne”.

Maja Kovačević, koordinatorka rada “Plavi telefon”, kaže da će mladi preko Viber zajednice saznati više o njihovom radu i pronaći podatke koji su im potrebni.

“Napravili smo Viber zajednicu kako bismo djeci i mladima omogućili da na što lakši način dođu do informacija o radu ‘Plavog telefona’, a takođe će moći pročitati mnoge edukativne tekstove koji će im pomoći da se lakše nose s problemom koji imaju ili da saznaju na koji način mogu pružiti podršku drugu ili drugarici”, kazala je Kovačevićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, mladi najčešće komuniciraju putem Vibera i zbog toga su došli na ideju da im na ovaj način pruže informacije koje im mogu biti od koristi.

Naglašava da se pred kraj prošle godine počeo povećavati broj djece koja su ih kontaktirala i da je to jedan od razloga zbog kojeg su pokrenuli chat savjetovanje, a sada i Viber zajednicu.

“Plavi telefon” je, kako navodi, tokom 2020. godine dobio ukupno 5.800 poziva, a najčešći razlozi zbog kojih su im se djeca i mladi javljali bili su problemi s prijateljima i porodicom.

Dodaje da su mladi tražili i informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te da su često razgovarali s njima o nasilju i zlostavljanju koje doživljavaju u porodici ili od strane vršnjaka.

Naime, u martu prošle godine, kako je kazala, proširili su svoje usluge i postali su dostupni i za odrasle osobe koje imaju poteškoća da se nose sa trenutnom situacijom u vezi s pandemijom virusa korona.

Savjetodavna linija “Plavi telefon” prvenstveno je namijenjena djeci koja osjećaju da ih neko iz njihove okoline na bilo koji način zlostavlja ili zanemaruje i za one koji znaju ili su vidjeli da je neko dijete zlostavljeno i zanemareno.

Pored problema nasilja, linija je otvorena za sve probleme s kojima se djeca susreću, a o kojima nemaju s kim razgovarati, a takođe i dobiti informacije od koga mogu zatražiti podršku i pomoć.

Uslugu “Plavi telefon” realizuje Udruženje “Nova generacija” na broj telefona 080050305, svakim radnim danom od devet do 17 časova.

(N.S)