Vidaković: Smiriti političke tenzije u Srpskoj

marko vidakovic
Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković pozvao je političke aktere na smirivanje tenzija i poručio da ne smije doći do nereda u Republici Srpskoj.

Vidaković, koji je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio je da polarizacija političkih odnosa u Srpskoj nikako ne smije ići dalje jer je to na štetu njenih građana, ističući da su Srpskoj potrebni politička stabilnost i mir.

-Institucije BiH ne mogu se koristiti za rušenje vlasti Srpske. Svi moramo raditi da se političke tenzije u Srpskoj smire. Neredi kao vid vanparlamentarne borbe opozicije mogu samo dovesti do destabilizacije, urušavanja institucija i haosa, što je scenario iz susjednih zemalja- rekao je Vidaković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da su najveće bošnjačke stranke SDA i SBB zakopale “ratne sjekire” i da dolazi do ukrupnjavanja probosanskih partija, kao i da hrvatske političke partije takođe rade zajedno.

On je danas prisustvovao sastanku opštinskih odbora SNSD-a u Istočnom Sarajevu na kome je bilo riječi i o inicijativi za formiranje gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo.

Na sastanku je data podrška izgradnji nove zgrade bolnice “Kasindo” površine 8.000 metara kvadratnih, te istaknuto očekivanje da će do kraje godine Vlada Srpske donijeti odluku o gradnji i načinu finansiranja, kako bi na proljeće bio postavljen kamen temeljac.

Predstavnici SNSD-a smatraju da i lokalna zajednica treba da se uključi u finansiranje gradnje, te najavljuju inicijative za kreditno zaduženje u opštinama i gradu Istočno Sarajevo.

Razgovarano je i o drugačijem razvoju grada Istočno Sarajevo, a nastup SNSD-a i viziju predstaviće nakon formiranja gradskog odbora.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić kaže da bi objedinjavanje opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i reorganizacija opštine Istočni Stari Grad, prema SNSD-u, bili jednostavniji i jeftiniji model organizacije tih lokalnih zajednica.

-Pozivam ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da kao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara izdvoji sredstva i za opštinu Istočno Novo Sarajevo iz koje dolazi, a grad Istočno Sarajevo da takođe ulaže u ovu opštinu, a ne da se kažnjavaju građani zato što je na čelu ove opštine SNSD. To bi onda bio uspjeh svih građana- rekao je Ćosić koji je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

(Agencije)

NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci.  Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra

PROMOCIJA TRANSPARENTNOSTI: Milan Tegeltija objelodanio svoj imovinski karton

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton sa ciljem, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i zaštite integriteta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija je odlučio da izvještaj proširi i podacima o imovini njegovih roditelja, koji inače nisu sastavni dio finansijskog izvještaja koji se podnosi VSTS BiH.