Politika 24.04.2016.

Vidaković: Tragično zvuče izjave Crnatka i Bosića da rade u interesu građana

ČITANJE: 2 minute
marko vidakovic
Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je da vlast u Republici Srpskoj odlično zna kako narod živi i da se zato i trudi da obezbijedi redovnost budžetskih isplata, podsjetivši da su sve kategorije dobile i određena povećanja, uprkos godinama krize.

Reagujući na izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da vlast u Srpskoj ne želi da vidi kako narod živi i generalnog sekretara PDP-a Igora Crnatka da Savez za promjene na nivou BiH radi u interesu građana, Vidaković je podsjetio da su u Srpskoj, između ostalog, povećane penzije, plate, te osnovica za lične i porodične invalidnine boračkih kategorija.

“Zadržane su najniže školarine na univerzitetima u odnosu na cijelo naše okruženje, gradile su se bolnice, škole, studentski domovi, obezbjeđivala sredstva za poplavljena domaćinstva, sproveden je program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i realizovani brojni drugi projekti”, naveo je Vidaković.

On je ocijenio da tragično zvuče Bosićeve i Crnatkove izjave da su članice “rasklimanog i raštimanog takozvanog Saveza za promjene SDS, PDP i NDP na nivou BiH radile u interesu građana Srpske, kada se ima u vidu da upravo te partije na nivou BiH uporno blokiraju sredstva koja pripadaju građanima Srpske”.

“Tako su uradili kad je riječ o sredstvima iz raspodjele dobiti `Elektroprenosa`, Svjetske banke, a sad i sredstvima po osnovu ruskog klirinškog duga. Tome treba dodati i silne političke promašaje, uključujući glasanje za Zvizdićev mehanizam koordinacije koji je suprotan konceptu koji su usvojile institucije Srpske, kao i nastojanje da se institucije BiH zloupotrijebe za obračun sa institucijama ili sa vlastima Srpske, samo zato što SDS, PDP i NDP već 10 godina ne uspijevaju pobijediti na izborima”, rekao je Vidaković.

Prema njegovim riječima, funkcije koje SDS, PDP i NDP sada obavljaju na nivou BiH nije im povjerio narod Republike Srpske na izborima, već Bakir Izetbegović, primjenjujući recept da je “na Srbe najbolje natjerati Srbe”.

“Tragično je slušati kako SDS navodno saosjeća sa građanima Srpske, znajući da upravo ta stranka blokira sredstva koja pripadaju njenim građanima. Koliko saosjećaju sa narodom Srpske, svjedoči i primjer Ognjena Tadića koji u jednom mjesecu zaradi 16.000 KM, od čega je 7.500 plata, ostatak je dobio osnovu besmislenih naknada, a onda iz sveg glasa kuka kako narod nema”, naveo je Vidaković.

On je naglasio da građanima treba dati na uvid primanja svih izabranih i imenovanih lica, “da može da sudi ko ih koliko košta i procjenjuje za koga ima, a za koga nema”.

(Agencije)